IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в САЩ отчитат нов връх през август

Основният PPI индекс нараства с 0,6% на месечна и с 6,7% на годишна база

16:13 | 10.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Плащаните от американските производители цени се увеличават през август с повече от очакваното, тъй като продължителните прекъсвания във веригите на доставка увеличават производствените разходи, съобщава Bloomberg.

Индексът на производствените цени при крайното търсене нараства с 0,7% спрямо предходния месец и с 8,3% на годишна база, отчитайки нов връх, сочат данните, предоставени от Министерството на труда. 

Като се изключат колебливите хранителни и енергийни компоненти, т. нар. основен PPI индекс се повишава с 0,6% на месечна база и с 6,7% спрямо август 2020 г.

Средната оценка от прогнозите на икономисти, анкетирани от Bloomberg, бе за ръст от 0,6% на месечна база.

Различните предизвикателства в цялата производствена верига - от недостига на суровини и затрудненията при транспортирането до нарастващите разходи за труд - са увеличили разходите за производителите.

Много компании са прехвърлили тези допълнителни разходи върху потребителите чрез по-високи цени през последните месеци, като по този начин допълнително стимулират потребителската инфлация.

Данните показват, че цените на стоките са се увеличили с 1% след ръста от 0,6% през предходния месец, докато разходите за услуги нарастват с 0,7%.

Месото, природният газ за битово ползване, промишлените химикали и моторните превозни средства са сред стоките, които отчитат поскъпване. Увеличението на разходите при услугите рефлектира върху 7,8-процентното увеличение на маржовете на компаниите от здравеопазването, козметичния сектор и търговията с оптични продукти.

Цените на производителите, с изключение на храните, енергията и търговските услуги - мярка, често предпочитана от икономистите, тъй като премахва най-променливите компоненти - нарастват с 0,3% спрямо предходния месец и с 6,3% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още