IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Извадихме от бедност един милион пенсионери

Не харчим пари, които нямаме, заяви финансовият министър

21:40 | 10.09.21 г. 2
<p>
	Финансовият министър Асен Василев.&nbsp;<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Финансовият министър Асен Василев. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

С приемането на законопроекта на Държавното обществено осигуряване (ДОО) извадихме от бедност 1 млн. пенсионери. Това каза финансовият министър Асен Василев пред БНТ.

По отношение на хаотичните сцени в парламента през последните дни при обсъждането на бюджета на ДОО финансовият министър отбеляза: „Всички видяхме грозните сцени, но в крайна сметка партиите се обединиха и гласуваха за тази промяна“.

"120 лв. до края на годината, на 25 декември влиза актуализацията, която служебният кабинет предложи, с поправките от парламента - 370 лв. минимална пенсия, плюс социалната добавка, която ще продължи да се изплаща до линията на бедност", заяви Василев.

„Не харчим пари, които нямаме“, категоричен беше финансовият министър. „С актуализацията дефицитът, който беше заложен в бюджета в началото на годината, се намалява. Харчим пари, които всички работещи хора са изработили, платили са си данъците и благодарение на това парламентът има възможност да реши как да помогне на пенсионерите, на здравеопазването, на фирмите в затруднено положение“, посочи Василев.

Към момента са събрани 2,5 млрд. лева повече от първоначално предвидено, отчете финансовият министър, а само през юли събираемостта е била с 30% по-висока в сравнение със същия месец на миналата година.

Според него в бюджетна комисия, където разговорите са експертни, диалогът с всички партии е конструктивен.

Във връзка с възможността да участва в бъдещ политически проект той посочи, че ще вземе решение, след като напусне поста си на финансов министър и допълни, че това е много отговорна стъпка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Хехехееее...Глей колко лесно било.Догодина направо ще скочат във средната класа, пък по-догодина, във висшата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Нещаcтен популист. Ти каква заслуга точно имаш?? Крадец, окрал фирмата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още