IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политически диалог: От новия проект на Асен Василев и Кирил Петков до изборите

Партиите на протеста се провалиха в опита да дадат алтернатива на модела "Борисов", посочват от БСП

11:50 | 11.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В следващия парламент ние ще бъдем политическа сила, която ще получи мандат за съставяне на правителство. Ще покажем как се води диалог, как се съставя правителство и как се предлага на всички партньори да го подкрепят. Това заяви пред БНТ съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов.

Според него, в този парламент "Има такъв народ" (ИТН) са имали възможност за съставяне на правителство, но "останах с впечатление, че не искат", докато БСП са показали, че не могат да съставят правителство.

„Три години бяха необходими след падането на Тодор Живков, за да могат демократичните сили да заемат позиции, сега искате три месеца след падането на охранителя на Тодор Живков всичко да се промени! Обществото се бори за промяна и парламентът е еманация на тази борба. Не знам защо толкова тежки думи за парламента, ами той е раздробен. Изисква се време диалогът да стане по-настъпателен, за съжаление минаваме през този етап от време“, смята ген. Атанасов. 

Според него Христо Иванов е човек, който има качества да бъде номиниран като предложение за следващ министър-председател на България.

„30 години практически в парламента винаги имаше един голям. Сега минаваме в ново състояние - в което няма голям, има средни партии. Социологията ясно показва тази тенденция“, това заяви от своя страна другият съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов.

Това означава съвсем друго политическо поведение и това е истинското излизане от тази епоха на свъхцентрализация, която раждаше корупцията. Затова аз мисля, че колкото и да изглеждат тези месеци хаотични, всъщност под този хаос се крие един много позитивен тренд, който означава, че ние като общество и политици трябва да се научим да водим диалог, да се научим да следваме ясни цели, да ги налагаме да ги договаряме като такива и "Демократична България" показва това.

„Ние показваме много ясна последователност, диалогичност, способност да си отстояваме каузите“, обясни Иванов.

Той коментира и евентуалната поява на нов политически проект на сегашните служебни министри Асен Василев и Кирил Петков.

„Ние нямаме никакви причини, нито да се страхуваме, нито да подхождаме критично. Кирил, Асен и техният екип са хора, които са наши съмишленици, ние работим с тях в една посока, подкрепяме ги и в интерес на истината, очакваме само надграждане. В момента, в който стане ясно, че те излизат на политическия терен, ние ще започнем и този разговор с тях, затова да намерим онази формула, която да намери максимално консолидиране, надграждане и с амбицията за това да трансформираме България на базата на едно сигурно мнозинство“, изтъква Иванов.

Ген. Атанас Атанасов коментира въпроса дали зад такъв бъдеш политически проект би могло да стои фигурата на държавния глава Румен Радев.

„Тези хора показаха за това кратко време, в което са служебни министри, че имат собствен почерк и поведение, ние сме единомишленици. Това са образовани, възпитани хора, вчера си говорихме в парламента с финансовия министър - гледаме в една посока“, обясни ген. Атанасов.

Започва политическото време на разговори в политическия живот, категоричен е отново Иванов.

Пред БНТ говори и адвокат Николай Хаджигенов от Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ). По неговите думи, ако мандатът за съставяне на правителство беше в ИБГНИ, „категорично щеше да е различно“.

„Щяхме да покажем как и защо може да се направи правителство на малцинството и как то може да работи изобщо. Със сигурност щяхме да направим правителство на малцинството“, изтъква Хаджигенов. „Ние идваме, за да покажем как и ще го направим отново. Ние показахме достатъчно неща и в този парламент“, подчертава той.

Хаджигенов и Мая Манолова коментираха евентуален политически проект на служебните министри Асен Василев и Кирил Петков.

„Политическото поумняваме там е факт, докато в ИТН дори няма заченки на поумняваме политическо“, смята Хаджигенов.

Според Мая Манолова финансовият министър успя да прокара три актуализации на бюджета. „Те са хора с капацитет, които имаха възможност да се докажат в служебното правителство“, изтъкна тя.

На въпрос дали след тези коментари не се оформя бъдеща коалиция ИБГНИ, "Демократична България" и новия проект на служебните министри, Николай Хаджигенов заяви: „Добре звучаща възможност на този етап, теоретизираме, но това е ок, чудесно“.

Според Манолова на избирателите е нужна увереност, перспектива и надежда, че в следващия парламент формациите на промяната ще бъдат първа политическа сила.

Партиите на протеста се провалиха в опита да дадат алтернатива на модела "Борисов". Около това мнение се обединиха депутатите от "БСП за България" Александър Симов и Ирена Анастасова в ефира на БНТ.

„Ние показахме, че сме партията, която търси диалога, опитва се да направи така, че всички партии, извън ГЕРБ и ДПС, да седнат да поговорят не за това какво ги разделя, а къде са общите теми, по които можем да направим нещо“, посочва Симов. За съжаление, срещу нас имаше стена от конфронтация, неразбиране, явна политизация и резултатът е, че отиваме на трети парламентарни избори в рамките на шест месеца. Партиите на протеста се провалиха в опита да дадат алтернатива на модела "Борисов", провалиха се в това да си говорят една с друга, да потърсят общото“, добавя още Симов.

Той оприличи парламента на психиатрия, останала без лекарства. 

„Никой не говори за прословутото изчегъртване на Бойко Борисов. Ние се занимаваме само с вътрешно парламентарната кухня, кой кого е нарекъл предател, продажник. В тази атмосфера парламентът прилича на психиатрия, останала без лекарства“, посочва Симов.

Според Ирена Анастасова партиите, които влязоха в парламента на крилете на надеждата за нещо ново, явно не са имали това искрено намерение. „Иначе няма как да си обясним това поведение“, коментира тя.

Според нея новите партии в парламента сериозно се провалиха и „силно се надявам това да е оценено от българските граждани“.

По думите ѝ държавата се нуждае от разумно, коректно, предвидимо управление.

Симов заяви, че БСП не се страхува от евентуална партия на Асен Василев и Кирил Петков.

„Ние ще следим този процес, нормално е да го следим. Нормално е да видим дали в България не се оформя поредния политически балон“, коментира той.

На въпрос има ли условия, при които името на кандидат-президента на БСП да е различно от Румен Радев, Симов заяви: „Не виждам такива условия, не виждам как ще стане това. Ние имаме решение за подкрепа на Румен Радев. Не смятам, че към момента той е демонстрирал нещо, с което да преоценим своето разбиране“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още