IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски съветник: Газовата криза в Европа застрашава човешки животи

При посещение в Киев Амос Хохщайн изрази притесненията на САЩ заради зависимостта на Европа от енергийни потоци от Русия

18:42 | 12.09.21 г. 29
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Високопоставен американски съветник в енергийната област предупреди, че „са застрашени животи“ в Европа тази зима с насочването на Стария континент към сезона заради ниските наличности на газ и заплахата от намалено предлагане, пише Financial Times.

Амос Хохщайн, старши съветник по енергийната сигурност в Държавния департамент, заяви, че Русия е „намалила предлагането на пазара в сравнение с традиционните си доставки“ и е допринесла за най-високите цени в историята.

„Ако имате наистина студена зима до януари и февруари, може да останете без доставки. И това ме притеснява“, отбеляза той при посещение в Киев в събота, изтъквайки американските страхове от зависимостта на Европа от енергийните потоци от Русия. „Това не са само геополитически игри. Човешки животи са заложени на карта“, каза Хохщайн.

Ветеран в Държания департамент по време на администрацията на президента Барак Обама и бивш съветник на тогавашния вицепрезидент Джо Байдън, Хохщайн беше назначен миналия месец, а непосредственият му фокус е смекчаването на рисковете от газопровода „Северен поток“ 2. Критици твърдят, че Кремъл ще използва газопровода да подкопае Украйна, тъй като той ще я заобикаля и ще я лиши от транзитните ѝ такси. Това ще увеличи лоста на влияние на Русия върху енергийните доставки за ЕС.

Газопроводът за 11 млрд. долара, който ще доставя 55 млрд. куб. м газ за Европа годишно, трябва да започне работа до края на годината. Украински официални представители обвиниха Москва, че преднамерено задушава предлагането, за да ускори сертифицирането на „Северен поток“ 2 от европейските регулатори. Този процес все още тече.

Руският енергиен гигант Газпром твърди, че изпълнява всичките си дългосрочни договори с европейски купувачи, но е подложена на критики, че не осигурява допълнителен газ в момент на затягане на доставките.

Руският президент Владимир Путин заяви миналата седмица, че високите цени на газа в Европа отчасти са последица от „умници“ в Европейската комисия, които настояваха за „пазарно“ ценообразуване, явен намек за усилията на ЕС да засили конкуренцията на газовите пазари, където Русия доминира при доставките.

Други фактори също затягат пазара, включително рязък спад на европейското производство тази година заради коронавирусната пандемия, повишеното търсене на газ за сметка на силно замърсяващите въглища и азиатското търсене на втечнен природен газ.

Ръководители в енергийната област предупреждават, че цените може да останат високи през зимата до степен, при която енергоемки индустрии може да се наложи да ограничат производството, а сметките на домакинствата - да нараснат.

Холщайн говори при посещение в Киев, където разговаря с украински официални представители за прилагането на американско-германско споразумение за отговор на тези притеснения, като от части Газпром бъде убеден да удължи споразумението за транзит на газ през Украйна до 2024 г. „Очаквам, че руснаците ще се съгласят“ да удължат газовия транзит през Украйна", каза Хохщайн. Киев твърди, че Русия се бави с удължаването на транзитното споразумение.

Холщайн заяви, че САЩ вярват, че Русия „използва природния газ като оръжие от много, много години“, но се въздържа да обвини Москва, че преднамерено намалява газовите доставки през последните месеци – действие, което може да предизвика допълнителни санкции срещу Русия въз основа на американско-германското споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
Абе, все пак (май) високите цени в Европа са пряко следствие от рязкото спадане на доставките буквално от конкретно една от многото точки на света . . . ;) :lol: Иначе си напълно прав - не се взривиха само цените на природния газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
И аз точно това казвам - че изпитвате наслада от въображаеми събития ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 2 години
Не се сещам Европа някога да е имала по голям капацитет за доставка на природен газ буквално от всяка точка на света така , че високите цени са пряко следствия от тоновете напечатана хартия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
Защо ни е газ кат имаме водород в изобилие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 0
doba
преди 2 години
АМИ има пазар - търсене/предлагане = цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Била се качила цената на газта - щели да *** хора? Тоя чува ли се какви ги плещи?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
хаха ... влезнал си да четеш и пишеш с хора с угодни на твоите рускопоклоннически разбирания , не ги оспорвам всеки е свободен да изповядва каквато иска религия , и да им раздаваш с шепи , пък то други дето не мислят в твоите коловози , чак пък и в насрещният влак , и се налага да ги възпитаваш ... :))) ... бъди по-космополитен ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Всъщност, единственият смислен въпрос който можеш да ми зададеш е : " Защо толков искаш свобода за руският народ? Не виждаш ли че той не я желае?".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Уважаема госпожице, бихте ли споделили какво е времето на Корсика(дали не беше Крит, Крим или Кергелен)? Вярно че от газовите доставки стигнахме до краят на рашacтан, но това е логично. Лично аз като русофил твърдя, че това не е краят на русия, това е нейната агония. Колкото по-продължителна и жестока е тя, толкова по голяма наслада за нас и нашите господари. Ние англосаксонските слуги пренебрегвайки съвестта си клеветим достойното и хуманно управление на путин. Стигнахме до там да го обявим за аавторитарен клептоман-yбиeц. Но господярят ми Байдън не бе точен - путин е сериен масов yбиец. Така че поне според мен пълната квалификация на късичкият е авторитарен клептоман-масов сериен yбиeц. И накрая привет от продалите душата си тролoве. Приятни сънища!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
През далечната 2012 г. жена ми си направи регистрация тук, защото е икономист и финансист и очакваше да общува с колеги. След една седмица ми показа твои и на още двама-трима като тебе коментари, в които заливахте форума с пещерна русофобия и загуби интерес към общуването тук. Аз от тогава постоянно чета твои и на останалите инвестчеки джии прогнози за неизбежната в близките дни кончина на рашастан. Чекахте да фалира още през 2013 заради разходите по олимпиадата. После заради Украйна и Крим. После заради Сирия. После заради незнамквоси . . . Аз миналата пролет последно, преди да замина в пенсия, четох от теб и другите *** или отдолу, че СП-2 ше загроби и Гъзпром и рашастан. Година и нещо не бех влизал тука и преди месец поглеждам - пак дружината на Пръдлеф, Зелен Зелю и твоя милост пак погребвате рашастан. Сега ви оставям, но догодина пак ше погледна по това време и ако ти и останалите още пишете некролози на Путин, рашастан и руснаците, а те още са си живи и здрави, пак шти кажа дасиебетемайката сичкитечекиджии, щото друго данаебете не можете - на мекипатки никой даже не плюе . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още