IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX е готова да изпрати първия си изцяло цивилен екипаж в орбита

Той ще бъде ръководен от милиардера Джаред Айзакман

19:52 | 12.09.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Още един предприемач милиардер ще полети в Космоса следващата седмица в капсула на SpaceX като част от астро-туристически екип, който трябва да напише история с първия изцяло цивилен екипаж, който полита в орбита, предава Ройтерс.

Американският основател и главен изпълнителен директор на компанията за електронна търговия Shift 4 Джаред Айзакман ще ръководи тримата си колеги новаци в космическите полети при пътуването, което се очаква да продължи три дни от излитането от Кейп Канаверъл във Флорида до падането в Атлантическия океан.

38-годишният технологичен магнат е платил неуточнена, но вероятно значителна сума на колегата си милиардер и собственик на SpaceX Илон Мъск за полета с още трима специално избрани членове на екипа за космическия полет с капсулата Crew Dragon на SpaceX.

Тя трябва да излети в Космоса от космическия център „Кенеди“ на НАСА с една от ракетите-носител втора употреба на Мъск Falcon 9, като целевият 24-часов прозорец за изстрелване започва да тече от полунощ GMT в сряда.

Прозорецът ще бъде стеснен или променен няколко дни по-рано в зависимост от времето.

Полетът Inspiration4 бил планиран от Айзакман първоначално за привличане на вниманието и подкрепа за една от любимите му каузи – детската болница St. Jude Children's, водещ педиатричен онкологичен център. Той обеща да дари 100 млн. долара на института.

Но ако мисията е успешна, тя ще  помогне за нова ера в космическия туризъм, като редица компании се насочват към богати клиенти, желаещи да платят малко състояние, за да преживеят вълнението на свръхзвуковото пътуване, безтегловността и визуалния спектакъл в Космоса.

Създаването на приемливи нива на риск за потребителите в опасното начинание с пътуванията с ракети също е от ключово значение.

SpaceX е играчът с най-добри позиции в начеващия бизнес с пътувания в Космоса, като вече изпрати няколко товара и астронавти до Международната космическа станция за НАСА.

Конкурентни компании като Virgin Galactic и Blue Origin също направиха първите си астро-туристически мисии със съответните си основатели – милиардерите Ричард Брансън и Джеф Безос.

Но тези полети бяха суборбитални, като изпратиха екипажите си от цивилни астронавти до Космоса и обратно в рамките на минути.

Полетът на SpaceX трябва да превози четиримата пътници до точка, която никога досега не е достигана от изцяло цивилен екипаж – в орбитата на Земята.

Там те ще обикалят Земята веднъж на всеки 90 минути при скорост от над 27 360 км/ч или около 22 пъти скоростта на звука. Целевата височина е 575 километра отвъд орбитите на Международната космическа станция и дори на космическия телескоп „Хъбъл“.

Екипажът на Inspiration4 няма да участва в оперирането на капсулата въпреки че двама от членовете – Айзакман и геоложката Сиан Проктър, са лицензирани пилоти.

Айзакман, който е лицензиран пилот на пътнически и военни самолети, поема ролята на „командир“ на мисията, а 51-годишната Проктър, която преди време е била кандидат за астронавт на НАСА, е определена за „пилот“ на мисията. Тя била избрана да се присъедини към екипа чрез онлайн конкурс, организиран от Shift4 Payments.

В екипажа влизат още „главният медицински директор“ Хейли Арсено на 29 г., преживяла рак на костите и работеща в St. Jude, и „специалистът“ на мисията Крис Семброски на 42 години, ветеран от американските военно-въздушни сили и инженер в областта на космическите данни.

Ръководителите на Inspiration4 подчертават, че мисията е повече от пътуване за развлечение. След като достигне орбитата, екипажът ще направи медицински експерименти с „потенциално приложение за човешкото здраве на Земята и при бъдещи космически полети“, съобщи групата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
спейс екс няма да стане публична ако зависи от Мъск и по добре! ... Старлинк обаче ще стане, дебни ги тях !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
закачам го вовата ... мъск е хванал в тексас да строи втора фабрика , само за двигателите раптор за бустерите . ще гласят да правят по 500-800-1000 годишно щото ще смятат да произведът много ракети и да оперират голям флот . в калифорния фабриката за двигатели остава само за производство на вакумните и екпериментални разработки . иска сериозно да настъпи към луната и после към марс ... :))) ... има си цел ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
В Донбас има само въглища. Жалко,че спейс и ориджин не са публични :(Пропуснах да се включа и на частното събиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
много високо фърля този батут ... тц-тц ... а дядя вова ... в донбас нещо ново ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още