IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Китай ще разцепи Alipay

Власите в Пекин ще създадат отделно приложение за кредити

10:10 | 13.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Roy Liu/Bloomberg</em></p>

Снимка: Roy Liu/Bloomberg

Китай продължава да предприема действия за промени в своята технологична индустрия. Правителството в Пекин възнамерява да разбие печелившото приложение за плащания AliPay на финтех групата Ant Group и да създаде отделна платформа за бизнеса на компанията по кредитиране, пише вестник Financial Times в неделя.

Планът предвижда също така Ant да трябва да предаде потребителските данни в основата на своите кредитни решения на ново съвместно предприятие за кредитни проверки. То ще е частично държавна собственост, съобщава вестникът, позовавайки се на двама запознати с въпроса източници.

„Правителството вярва, че монополната сила на големите технологични компании произтича от техния контрол върху данните“, каза човек, близък до финансовите регулатори в Пекин. „ И иска да сложи край на това“.

Този ход може да забави кредитния бизнес на Ant. Подразделението CreditTech, което включва двете звена, изпревари основния бизнес по обработка на плащания на Ant за първи път през първата половина на 2020 г. и генерира 39% от приходите на групата.

Размерът на подразделението, което помогна за издаването на около една десета от неипотечните потребителски заеми в страната през миналата година, изненада регулаторите, които се тревожат за нарастващи „хищнически кредити“ и финансов риск.

Този ход е част от цяла поредица от мерки, които китайските власти предприемат, за да засилят надзора си над много индустрии - от технологиите до образованието. Мерките имат за цел да засилят като цяло контрола над икономиката и обществото след годините на бърз икономически растеж.

Акциите на Alibaba поевтиняха с 5,9% по време на търговията в Хонконг в понеделник. Индексът Hang Seng Tech, който проследява най-големите китайски технологични групи, листнати в града, се срина с 3,4% в условията на подновен регулаторен натиск върху сектора.

Ant се бори за контрола над новото съвместно предприятие с регулаторите, но през юни беше постигнат компромис, според който държавните компании в родната му провинция, включително Zhejiang Tourism Investment Group, ще притежават мажоритарен дял.

Компанията за финансови технологии вече попадна на радара на регулаторите през есента на миналата година: китайските власти осуетиха планираното IPO на компанията и по този начин засегнаха и компанията майка Alibaba. Само два дни преди планирания дебют на фондовите борси в Шанхай и Хонконг финансовият надзорен орган разкритикува основателя на Alibaba Джак Ма за факта, че компанията му вероятно няма да може да изпълни изискванията за разкриване на информация поради променените разпоредби. И по този начин провали малко преди осъществяването му вероятно най-голямото IPO в света, което се оценяваше на над 37 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още