IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите в Хонконг поведоха загубите в Азия

Водещите индекси в континентален Китай следват азиатската тенденция и също не намират единна посока

11:49 | 13.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg</em></p>

Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg

Индексите на водещите пазари в Азия завършиха борсовата сесия в понеделник смесено, като начело на загубите застана Хонконг, съобщава CNBC.

Индексът Hang Seng се понижи с 1,7%. Листнатите там акции на гиганта Alibaba поевтиняха с 4,2%, след като в. Financial Times съобщи, че Пекин възнамерява да разбие печелившото приложение за плащания AliPay на финтех групата Ant Group и да създаде отделна платформа за бизнеса на компанията по кредитиране. 

Спадове имаше и при други технологични акции. Тези на Tencent се разделиха с 2,7% от цената, а на Meituan - с 5,2%. Технологичният измерител Hang Seng Tech се понижава с 2,3%. 

Книжата на китайските компании за електромобили също поевтиняха, след като индустриалният министър в Пекин заяви, че е необходима консолидация в сектора, тъй като има “твърде много” производители в страната. Акциите на BYD понижиха цената си с 1,6%, а тези на Xpeng - с 2,1%. 

Силно поевтиняване регистрира имотната компания Soho China - с над 34%, след като сделката за придобиването от Blackstone се провали. 

Водещите индекси в континентален Китай следват азиатската тенденция и също не намират единна посока. Shanghai composite напредва с 0,3%, докато Shenzhen component изтрива 0,5%. 

На другите пазари японският показател Nikkei 225 прибавя 0,22%, а по-малкият Topix се покачва с 0,3%. 

Акциите на автомобилопроизводителите Toyota и Honda губят съответно 1,65% и 1,28% от цената си. И двете отправиха критика към данъчния план за електромобили на Камарата на представителите в САЩ, който според тях ще облагодетелства детройтските производители. 

В Южна Корея бенчмаркът Kospi напредна с 0,1%, а австралийският S&P/ASX 200 - с 0,3%. 

Широкият индекс на акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион извън Япония на MSCI се сви с 0,7%. 

При валутите японската йена се търгува за 110,11 йени за долар - подсилване на позициите спрямо цената от 110,4 от миналата седмица. Австралийският долар пък се разменя при курс от 0,736 щатски долара след спад миналата седмица до около 0,744 долара.

Доларовият индекс се покачва до 92,79 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола продължава да върви нагоре с по около 0,6% и за двата водещи сорта. Американският лек суров петрол достига цена от 70,3 долара за барел, а сортът Брент - 73,3 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още