IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На Германия ще са нужни 4 месеца, за да пусне "Северен поток 2"

В последните седмици канцлерът на Германия Ангела Меркел се опитва да тушира напрежението около проекта

21:56 | 13.09.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Полагането на тръбите на &quot;Северен поток 2&quot;. Снимка: Allseas</em></p>

Полагането на тръбите на "Северен поток 2". Снимка: Allseas

Четири месеца ще са необходими на германския енергиен регулатор, за да сертифицира "Северен поток 2", пише Ройтерс. Преди дни от "Газпром" съобщиха, че газопроводът е напълно финализиран и първите доставки могат да бъдат реализирани още на 1 октомври.

На 8 септември германската агенция е получила пълната документацията по проекта, става ясно от публикация на сайта на институцията, отговаряща за развитието на инфраструктурните проекти в Германия.

След като регулаторът приключи инспекцията на проекта, проект на решение за издаване на лиценз за работа на газопровода ще бъде изпратено до Европейската комисия (ЕК).

Германската агенция трябва да се увери преди това дали "Северен поток 2" е в съзвучие с европейските правила. Едно от тях е, че собственикът на мрежата и доставчика на суровината трябва да бъдат различни юридически лица. В края на август "Газпром" изгуби съдебната битка, с която се опитваше да си осигури изключение от Третия пакет за либерализация на енергийния пазар.

"Северен поток 2" удвоява капацитета на тръбите, които в момента доставят газ от Русия до Германия. Проектът обаче получи много критики от страна на САЩ и Украйна, както и от други европейски държави, че увеличава зависимостта на Европа от руския природен газ.

През последните седмици германският канцлер Ангела Меркел се опитва да тушира напрежението около газопровода. При посещение в Киев тя увери украинския президент Володимир Зеленски, че има ходове, с които да парира опити на Москва да използват проекта като геополитическо оръжие.

През този уикенд (11-12 септември) Меркел беше на последната си визита в Полша, където заяви, че е дала ясен сигнал на Русия, че Украйна ще остане транзитна държава на руския природен газ и след изтичането на споразумението между двете страни през 2024 година.

В Полша вярват, че това е едно от решенията на задачата да бъде намалено влиянието на Москва в Европа чрез използването на природния газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Хехе . . . А колко ли струва ЕК без германските кинти? А колко ли кинти ще печели Германия, за да хрантути зеленясалата и бездънна каца ЕС без германската индустрия? И колко ще струва германската индустрия без изобилните потоци от евтин природен газ? Що ли така самопожертвователно се бори Германия за руския газ, като точно Германия има най-много причини да не харесва Русия? Та даже с риск да сгази Канцлеракт . . . А май в Европа само германците останаха да печелят кинти - останалите чекат на фондовете, дето стрина ти Лагард осигурява с денонощен принт. Ще ти кажа нещо за спомен: подхлъзне ли се Германия по плоскоглавието на зеленяшките ***, жална ви майна на сичките - тогава ше видите кон боб яде ли и ветър ток прави ли. Победят ли Полша, Литва и *** Германия за потоците, е бана ви е на сички верицата и довеждане зелен живот. Добре запомни това и некой ден шти го припомня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
колко гласа са нужни за положително становище в ЕК , а импе ... ?! германците дали ще ги съберът , как мислиш ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Не става въпрос за сертифициране на потока, а на оператора. Предложеният Nord Stream 2 няма да бъде одобрен, защото е 100% собственост на газпром. Третият енергопакет, забранява компании добиващи газ да го транзитират. На какво разчитат paшките не знам. Но аз искам да запитам госпожа Херо Мустафа, смятат ли САЩ да се изплюят в лицето на българският народ? Не мога да разглеждам по друг начин спирането на Южен, а пускането на Северен поток. Добре е ако отговаря на законовите изисквания, но явно германия и русия се опитват да го измъкнат из под пакетите. Защо и на кого е нужно това? Аз знам, че от Южен поток България намаше да има печалба 22 години, защото таксите щяха да изплащат тръбите. Не може да обясните на редовият български гражданин, че проектът е провален(също като и Турски), защото той не разбират. Много от моите сънародници мечтаеха за едни долари, влизащи директно в джобовете им. Така че питам, ще наложите ли санкции на германските фирми ползващи газ от СП-2, ако се наруши законодателството на ЕС? Защото така е редно, госпожо Херо Мустафа, така е редно! PS Питам и отговор не чакам, но съм длъжен да го направя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Парите са най-святото за Запада! Какви укри, какви укрозаври, какви древни шумери, какви най-готини съюзници извън НАТО, каква антируска хунта, какви западенци, какъв шут, какви наши политици - нека се избиват в Парламента си и извън него!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Да видим как Германия ще накара Газпром да транзитира през украйна. Ще се самоунищожат ли икономически заради някакви укри?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още