IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изабел Шнабел: ЕЦБ ще действа, ако целта за инфлацията бъде достигната по-скоро

По всяка вероятност инфлацията значително ще отслабне още следващата година, прогнозира представителката на Германия в ръководството на институцията

18:17 | 13.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Изабел Шнабел. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Изабел Шнабел. Снимка: Bloomberg LP

Инфлацията в еврозоната “по всяка вероятност” ще се облекчи още следващата година, но Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да действа, ако това не стане. Това заяви представителката на Германия в ръководството на институцията Изабел Шнабел на събитие за предприемачи в родината си, цитирана от Ройтерс.

Цените в блока растат повече от очакваното, но банката продължава да държи на позицията си, че повишението е временно и се дължи на по-скъпия петрол и суровини, както и на недостиг на компоненти като чипове.

Шнабел побърза да отхвърли притесненията, че може да се повторят събитията от 70-те години, когато инфлацията бе близо 8% в нейната страна. 

Днес, на фона на увеличаващите се инфлационни стойности, най-вече в Германия, е важно да се успокоят тревогите на хората, че ръстът на цените може да бъде по-траен или дори да скочи неконтролируемо, заяви тя. 

“По всяка вероятност инфлацията значително ще намалее още следващата година”, коментира Шнабел. 

Цените в 19-членния блок са се увеличили с 3% на годишна основа миналия месец, показват предварителни изчисления. Това е значително над целта на ЕЦБ от 2%, а ръстът е първият от 10 години.

Централната банка обаче очаква ръстът на цените да се облекчи до 1,7% следващата година и до 1,5% през 2023 г.

Шнабел заяви, че централната банка, която миналата седмица намали темпа на извънредни покупки на облигации, не бърза да затяга паричната политика. 

“Ще започнем процеса по нормализация, когато сме уверени, че сигурно достигаме нашата инфлационна цел”, каза тя.

“Но ако инфлацията устойчиво достигне до нашата цел от 2% неочаквано скоро, ние ще действаме еднакво бързо и решително”, допълни тя.

Шнабел посочи три основни причини защо второто може да стане: продължителни пречки пред доставките, структурни промени като зеления преход и по-голям оптимизъм сред потребителите. 

“Ако успеем да разчупим порочния кръг от ограничено пространство за ценово увеличение, бавен растеж и намаляващи очаквания за инфлацията, то тогава ще можем да избягаме от отрицателните лихвени проценти”, каза Шнабел. 

“Има растящи признаци, че настоящият микс от фискални и парични политики може да постигне това”, коментира още тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Изабел Шнабел: ЕЦБ ще действа, ако целта за инфлацията бъде достигната по-скоро = Pirate freedom! Грабеж му е майката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още