IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваксинационният план на Байдън обърква настроенията на Wall Street*

Цикличните акции водят ръстовете на Нюйоркската фондова борса, като книжата на ExxonMobil и Chevron поскъпват съответно с 3% и 2,5 на сто

18:05 | 13.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Щатските борсови индекси започват редовната сесия без единна посока на фона на опасенията сред инвеститорите относно приемането на обявения от президента на САЩ Джо Байдън план за овладяване на коронавируса, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 238,87 пункта, или с 0,69%, до ниво от 34 846,59 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 0,10 на сто до 4463 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижава с 0,40 на сто до 15 054,61 пункта.

Републиканците реагираха остро на обявения от Байдън план за овладяване на коронавируса, според който всички работодатели с повече от 100 служители трябва да изискват работниците им да бъдат ваксинирани или да представят тест всяка седмица. Тази мярка засяга около 80 милиона американци. Други 17 милиона са федерални работници, които също трябва да се ваксинират.

Почти ултимативното настояване на президента на САЩ милиони американски работници да се ваксинират срещу коронавируса среща неодобрението на много от представителите на бизнеса и острите реакции на голяма част от републиканските лидери, които заплашват със съдебни дела и гражданско неподчинение.

Губернаторът на Южна Каролина Хенри МакМастър казва, че ще направи всичко възможно да защити свободата на всеки жител на щата.

Повече от 208 милиона американци са получили поне една доза ваксина, но около 80 милиона остават неваксинирани.

В същото време среднодневния брой на новозаразените в САЩ от началото на годината се понижава до 136 хил. спрямо 157 хил. към края на август. Ваксината на Pfizer се очаква да бъде одобрена за прилагане при деца до края на месеца.

щатски щатски

Цикличните акции водят ръстовете на Нюйоркската фондова борса. Книжата на ExxonMobil и Chevron поскъпват съответно с 3% и 2,5 на сто, докато тези на JPMorgan Chase, Bank of Amerika и Wells Fargo прибавят съответно 1,28%, 1,47 на сто и 2,48% към стойността си.

Цената на акциите на Tesla се понижава с 2,72%. 

Инвеститорите обръщат внимание и на предстоящото двудневно заседание на Федералния резерв на САЩ, което ще се проведе на 21-22 септември. Редица представители на централната банка вече посочиха, че са съгласни с редуцирането на програмата за месечни покупки на активи.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се покачва съответно до 1,321% и 1,904 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчита ръст от 0,07 на сто до 92,65 пункта.

При петрола, цената на сорт Брент се покачва с 0,78% до 73,49 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол West Texas Intermediate отново успя да премине границата от 70 долара, като в момента достига ниво от 70,48 долара за барел, след като се повиши с 1,09%.

Златото се търгува при цена от 1791,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:35 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още