IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Грийнхаус Пропъртис" удължава с 5 години емисията си облигации

Дружеството намалява лихвения процент от 4,75% на 3,75% за новия петгодишен период

13:17 | 14.09.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

„Грийнхаус Пропъртис“ АД ще удължи срока на облигационния си заем с 5 години от 16 ноември 2021 г. до 16 ноември 2026 г.

Това се вижда от решение, прието на Общо събрание на облигационерите на дружеството, което се е провело на 13 септември. Протоколът е публикуван в сайта x3news.com.

Двама са инвеститорите, изкупили облигационната емисия – „Универсален пенсионен фонд Бъдеще“ и „Професионален пенсионен фонд Бъдеще“, като по-голям дял от нея (5 800 облигации с номинална стойност 1 000 лева всяка, или 92,6% от емисията) е универсалният фонд.

С друго решение лихвеният процент по облигациите се намалява от 4,75% на 3,75%. Лихвата е годишна, като се начислява върху непогасената част от главницата.

Новият лихвен процент ще се начислява за периода след 16 ноември до новия краен срок на емисията и окончателното погасяване на главницата.

В тази връзка е приет и нов погасителен план. Погасяване на главницата се предвижда да започне от 16 май 2024 г.  по 200 хил. лева на всеки 6 месеца за общо 5 плащания. Финалното погасяване на главницата ще е към 16 ноември 2026 г. – 5,3 млн. лева.

Облигационерите са одобрили и купонните плащания за новия период на облигационния заем.

До пълното изплащане на заема „Грийнхаус Пропъртис“ се задължава да спазва още един допълнителен финансов показател – коефициент за текуща ликвидност (съотношение между общите краткотрайни активи и краткотрайните пасиви). Съотношението не трябва да е по-ниско от 1,01.

Дружеството задължително ще трябва да спазва два от три критерия, за да не се счита, че има неизпълнение по емисията – коефициентът пасиви/активи, коефициент покритие на разходите за лихви и новият показател за текущата ликвидност.

Свързани компании:

Грийнхаус Пропъртис АД - облигации(GH0A )

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още