IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия направи завой наляво

Ерна Солберг изгуби битката за трети мандат, лидерът на Лейбъристката партия Йонас Гар Стьоре ще е новият премиер на страната

10:47 | 14.09.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ерна Солберг. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Ерна Солберг. Снимка: архив Ройтерс

След осем години мандатът на Ерна Солберг като премиер на Норвегия приключи снощи. Страната направи ляв завой и лявоцентристко правителство ще поеме управлението.

Малко след 23 ч. в понеделник, 13 септември, Солберг е позвънила на Йонас Гар Стьоре, лидера на Arbeiderpartiet (Лейбъристката партия), за да го поздрави за победата във вота, пише онлайн изданието EUObserver.com. Той ще бъде новият министър-председател на страната.

В речта си за победата Стьоре подчертава, че голяма част от норвежците са гласували за смяна на правителството. Петте леви партии в политическия спектър заемат значително мнозинство в парламента - до 100 от 169 места, според предварителните резултати.

Стьоре коментира, че ще започне преговори с двете партии, които съставляват това, което той нарича „мечтаната коалиция“ - SV (партията на социалистическото ляво) и Senterpartiet (партията в центъра). Това би означавало възстановяване на последното лявоцентристко правителство от 2005 до 2013 г.

Предварителните резултати показват, че трите партии ще получат повече от 85 места, необходими за мнозинство в Stortinget, норвежкия парламент. Ако не бяха успели, Стьоре щеше да се наложи да търси подкрепа от MDG (Зелената партия) и старата маоистка партия Rødt (Червената партия).

Резултатът от вота е голяма победа лично за Йонас Гар Стьоре, чийто мандат на партийно ръководство беше преследван от поражението на изборите през 2017 г. Тогава Лейбъристката партия получи само 26,4% от гласовете.

Това беше най-лошият изборен резултат за водещата норвежка социалдемократическа партия от 20 години насам и втори пореден вот, при който делът на получените гласове намалява.

Кой е новият премиер на Норвегия?

Йонас Гар Стьоре не отговаря на профила на традиционен социалдемократически политик. Той е един от най-богатите политици в Норвегия. Получил е образование в елитната академия Science Po в Париж и говори свободно френски.

Започва в политиката като съветник на премиера Гро Харлем Грунтланд през 90-те години на XX век и става външен министър през 2005 г.

Той ще се нуждае от всичките си умения като преговарящ, когато се подготвя да сформира правителство и да изгради своята политическа платформа. Това няма да е лесно, защото има сериозни различия между трите партии, които се очаква да влязат в коалицията.

Последна актуализация: 05:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още