IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oracle не успя да изпълни прогнозите за растежа на облака си

Прогнозата на компанията все пак успя да успокои инвеститорите

09:34 | 14.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Oracle спадна, след като компанията отчете приходи от продажби, които се оказаха под очакванията на анализаторите, докато търсенето на основния ѝ облачен софтуерен продукт се забавя спрямо предходното тримесечие, пише Bloomberg.

Вторият по големина разработчик на софтуер в света обяви, че приходите му са нараснали с 3,8% до 9,73 млрд. долара през фискалното първо тримесечие. Анализатори, анкетирани от Bloomberg, дадоха средна прогноза за 9,77 млрд. долара. Като се изключат някои елементи, печалбата е 1,03 долара на акция, разкри базираната в Остин, Тексас, компания. Прогнозата на анализаторите беше за 97 цента на акция.

Изпълнителният председател Лари Елисън и главният изпълнителен директор Сафра Кац инвестират в услуги, на които да вървят потребителски приложения, както и за съхраняването на данни в облака. И все пак някои потребители не бързат да прехвърлят ключовите си бази данни на Oracle в облака. Освен това могат да изберат услугите на Amazon.com или Microsoft, когато се решат на този ход, написа Анураг Рана от Bloomberg Intelligence преди излизането на резултатите.

„Това продължава да е тежка битка за Oracle, да се бори с Microsoft и Amazon в тази надпревара в облака“, коментира анализаторът на Wedbush Securities Дан Айвс.

Кац заяви, че приходите за текущото тримесечие ще нараснат с 3-5% спрямо година по-рано, отговаряйки на средната прогноза за 10,2 млрд. долара, или 4% увеличение на годишна база. Печалбата се очаква да е между 1,09 и 1,13 долара на акция. Анализаторите смятат, че тя ще достигне 1,09 долара на акция.

През фискалното първо тримесечие приходите от облачни услуги и лицензионна поддръжка са нараснали с 6% до 7,37 млрд. долара, оказвайки се под очакванията на анализаторите за 7,4 млрд. долара.

Приходите от облачни и други лицензи са спаднали с 8% до 813 млн. долара през периода, завършил на 31 август. Анализаторите очакваха 865 млн. долара.

Oracle заяви, че приходите от продажби на нейното приложение Fusion за управление на корпоративните финанси са се увеличили с 32% през периода, спрямо 46% ръст, отчетен през фискалното четвърто тримесечие. Приходите от финансовия софтуер NetSuite, насочен към малки и средни фирми, са нараснали с 28 на сто, след 26% ръст през предходния период.

Резултатите бележат петото поредно тримесечие на растеж на приходите на годишна база, след две последователни фискални години, в които приходите спадаха.

Цената на акциите, която спадна с близо 3,7% след отчитането на финансовите резултати, се справиха с част от понижението, след като беше обявена прогнозата. Вчера книжата завършиха борсовия ден в Ню Йорк на цена от 88,89 долара, а през август достигнаха исторически връх, след като инвеститорите отбелязаха напредъка на усилията на Oracle в областта на облака. От началото на годината цената на акциите се е повишила с 37%, което е почти двойно на ръста на S&P 500.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още