IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COVID зоните приемат пациенти без направление и безплатно

Целта е да се намали натискът към болниците и личните лекари

12:20 | 14.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Sumit Dayal / Bloomberg</em></p>

Снимка: Sumit Dayal / Bloomberg

Одобрената от Надзорния съвет на НЗОК нова методика позволява на всички медицински центрове и ДКЦ, които имат договор със Здравната каса и разкрити COVID зони, да участват по нея. Това обясни пред БНР заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов.

„В тези COVID зони всеки пациент, всеки, имащ симптоми, може да отиде напълно безплатно, дори без направление, да получи преглед, тестване и при нужда и медикаменти“, поясни той. Целта е за кратко време да се разкрият максимално много такива зони. 

По думите му там ще се извършват всички необходими лабораторни и образни изследвания. „Целта е да се облекчи максимално натискът върху болничната система. През изминалите вълни това беше основен проблем“, коментира Томов.

Отговорност на личните лекари е първичното сито и преценката кой пациент да бъде изпратен в болница, допълни заместник-министърът. Целта е да се намали натискът към болниците и личните лекари.

Припомняме, че инициативата за разкриване на COVID зони на здравния министър Стойчо Кацаров е част от концепцията да стартира изцяло амбулаторно лечение на пациенти с коронавирус.

За преглед в COVID центровете не е нужно направление от личен лекар, достатъчно основание са симптоми на заразата или съмнение за такива. Здравно неосигурени хора няма да се връщат.

Към момента са регистрирани около 40 COVID зони, целта е да станат поне 150 скоро. Така пациентите ще могат да бъдат обслужвани и лекувани амбулаторно.

Министерството на здравеопазването ще осигури на всички новоразкрити COVID зони възможност да получат безвъзмездно апаратура на стойност до 50 хиляди лева, която може да бъде подвижен рентгенов апарат, апарат за лабораторна диагностика, ЕКГ.

Започва изпращането на пулсоксиметри във всички тези центрове. Всеки един от тях ще получи между 30 и 40 пулсоксиметъра, които да предоставят на пациентите, чието лечение провеждат амбулаторно, за да могат да си измерват кислородната сатурация и ако тя слезе под определени нива, да бъдат хоспитализирани.

В коментар по предложението на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев да бъдат задължително ваксинирани определени професионални групи Томов каза, че към момента това е доброволен акт и личен избор и това е позицията на настоящия кабинет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още