IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България с най-висока позиция в индекс на жилищните цени от началото на 2020 г.

В глобален план жилищата поскъпват с най-бързия си темп от 2005 г., но има предпоставки за забавяне на ръста

14:55 | 14.09.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

България е на 25-о място в света по годишен ръст на цените на жилищата през второто тримесечие, показва индексът на консултантската компания Knight Frank, включващ 55 страни.

Страната ни се изкачва със седем места в индекса на Knight Frank спрямо първото тримесечие, когато заемаше 32-о място. Това е най-високата ѝ позиция в индекса от първото тримесечие на миналата година, когато се намираше на 18-о място.

Цените на жилищата у нас са нараснали със 7,5% на годишна база през второто тримесечие и с 5% на шестмесечна основа. Само между първото и второто тримесечие покачването е с 3,2%. Компанията, която използва данните за България на Евростат, уточнява, че промените в цените се отнасят за първото тримесечие на тази година.

Европейската статистическа служба трябва да публикува индекса си за цените на жилищата в ЕС през второто тримесечие на 7 октомври.

В глобален план цените на жилищата са нараснали с най-бързия си темп от 2005 г. насам на фона на ниските лихви, недостига на предлагане и ръста на спестяванията на домакинствата, които продължават да подкрепят жилищния пазар, отбелязва Knight Frank.

Средният ръст на цените на жилищата в 55-те изследвани страни достига 9,2% на годишна база, сочат данните на компанията. Това е най-бързото покачване на цените от 12-те месеца до март 2005 г. Те изпреварват над два пъти ръста от 4,3% през същия период на миналата година заради нажежаването на имотните пазари във все повече страни.

Една трета от страните регистрират двуцифрен ръст на цените, включително Русия и Германия. САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Турция и Канада отчитат номинално повишение на жилищните цени от над 16 на сто, сочат данните на Knight Frank. Жилища Жилища

Турция оглавява класацията за шесто поредно тримесечие с годишен ръст на цените от близо 30%, но темпът на растеж се забавя. В десетката попадат още Нова Зеландия, САЩ, Словакия, Швеция, Люксембург, Австралия, Канада, Нидерландия и Русия.

„Породеният от пандемията жилищен бум продължава. Това до голяма степен важи за развитите икономики, където мерките за подкрепа запазват работни места и позволяват значителни спестявания“, коментира Кейт Евърет-Алън, ръководител на международните жилищни изследвания в Knight Frank.

Средният ръст на цените на жилищата е над два пъти по-висок в развитите икономики в сравнение с развиващите се страни, показват данните на компанията. Испания и Индия са единствените страни в индекса, които отчитат спад на цените на жилищата от съответно 0,9% и 0,5%. На остров Джърси цените на жилищата са останали непроменени през второто тримесечие в сравнение със същия период на миналата година. Това е най-ниският дял на пазарите, регистриращи понижение на цените, от създаването на глобалния индекс на цените на жилищата през 2008 г.

Сид Бхушан, икономист в Goldman Sachs, казва пред Financial Times, че жилищните пазари в САЩ, Канада, Великобритания и Нова Зеландия "са нажежени", тъй като ниските лихви и преходът към работа от вкъщи стимулират търсенето на жилища.

Средните лихви по ипотечните кредити са намалели над два пъти от 2007 г. насам в много страни, включително САЩ, Германия и Великобритания, показват отделни данни на Oxford Economics. Ниските лихви по ипотеките са отражение на ултра разхлабената парична политика, възприета от повечето развити икономики като реакция на удара за икономиката от пандемията.

Търсенето на жилища е подкрепено и от нарастването на работата от вкъщи, като покупките са улеснени допълнително от големите натрупани спестявания от мнозина по време на пандемията, когато разходите бяха ограничени заради мерките за овладяване на коронавирусната пандемия.

"Една недостатъчно оценявана причина за бума на цените е, че предлагането на жилища е много ограничено“, казва Бхушан. Наличностите от жилища остават на историческо дъно в САЩ, Канада и Великобритания, а недостигът на строителни материали и работна ръка засягат строителството, "задълбочавайки недостига на жилища", допълва той.

Не е ясно колко дълго ще продължи бумът на жилищните цени. В Азия Хелън Цяо, икономист в Bank of America, казва, че жилищният пазар в Южна Корея е нажежен по исторически стандарти заради силното търсене и слабото предлагане.

Във Великобритания оттеглянето на данъчните стимули на правителството леко успокояват пазара. Въпреки това "комбинацията от евтини пари и силно възстановяване на икономиката може да превърне жилищния мини бум в истински балон", коментира Калъм Пикъринг, старши икономист в банката Berenberg.

В САЩ спадът на молбите за ипотечни кредити показва забавяне на търсенето, отбелязва Евърет-Алън.

Същото важи и за Канада, казва Стивън Браун, старши икономист в Capital Economics, според когото ръстът на цените на жилищата в страната е "близо до връхната си точка". Намаляването на броя на продадените имоти и спадът в съотношението между продажби и нови обяви "вече не показва допълнително ускоряване на ръста на жилищните цени", отбелязва Браун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 6
ratten
преди 2 години
накавръков, защо се отказа от оригиналния си ник?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Ernan Kortes
преди 2 години
Нормално и в България един собственик на агенция си го каза:Купувачите няма да могат да платят тези цени ,и ще има отлив,няма как цените да растат с такива скорости за такова кратко време.Именно шоковото поскъпване показа че балона е факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още