IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест държави от ЕС влизат в битка за новата агенция за прането на пари

По-малките страни от блока ще са настоятелни в кандидатурите си за домакинство

13:41 | 14.09.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Франция, Германия и Италия са сред страните от Европейския съюз (ЕС), които се готвят да влязат в битка за новия регулатор на блока за прането на пари.

Сред държавите, които подкрепят създаването на новата агенция и ще претендират за домакинство, са още Латвия, Литва и Австрия, пише онлайн изданието Politico.eu.

Новата агенция ще бъде създадена през следващите три години и ще започне пряк надзор до 2026 г.

Длъжностни лица от тези страни потвърждават планираните си кандидатури за регулатора, който обещава да привлече добре платени служители за борба с прането на пари.

Германия засега е единствената, която публично е обявила, че иска офисът на регулатора да се помещава на нейна територия – във Франкфурт.

„Имаше много дейности, които укрепват позициите на Германия и Франкфурт като банков център“, казва финансовият министър и може би и бъдещ канцлер Олаф Шолц на банкова конференция. „Искаме да постигнем по-нататъшен напредък, като кандидатстваме за домакин на Европейската агенция за пране на пари“, допълва той.

Той отправя тези коментари точно преди германските правоохранителни органи да нахлуят в министерствата на финансите и правосъдието на страната заради обвинения за задържане на полицейски доказателства за пране на пари.

Това би могло да е спънка пред Германия за домакинство на новата агенция, в допълнение към наследството с краха на платежната компания Wirecard и мащабната измама за търговия с акции, известна като CumEx.

Австрия и Латвия също трябва да се борят със собствените си скандали за пране на пари през последните години.

В по-широк план боричкането за домакинството на регулатора заплашва да възроди отново битката за местоположението, която обхвана Брюксел, след като Brexit принуди две базирани в Обединеното кралство агенции на ЕС да намерят нов дом.

Поредица от кръгове на гласуване при закрити врати преди четири години за домакинството на Европейската агенция по лекарствата и Европейския банков орган остави лош вкус в устата на много хора, особено от Източна Европа. Агенцията по лекарствата вече е в Амстердам, а банковият регулатор е в Париж.

Европейската комисия предложи през юли новия орган за борба с изпирането на пари, наречен AMLA, който ще бъде оправомощен да издава глоби на стойност милиони евро.

Предложението е придружено от един единствен правилник за мръсни пари, който AMLA ще контролира в целия блок. То е директен отговор на поредица банкови скандали от 2018 г., които разкриват слабо място в надзора на ЕС, което позволява на трансферите на незаконни пари да останат неразкрити за дълго.

Премахването на тези пропуски е от жизненоважно значение и процесът на наддаване не бива да пречи на тази амбиция, казва френски служител по финансите. Пример от реалния свят може да се намери в Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA), който от месеци е без ръководител, тъй като Италия и Германия са решени да вкарат своите национални кандидати на „топлото“ място.

В момента Париж е рекламиран като идеално място за AMLA предвид размера на финансовия опит във френската столица и наличието тук на глобалния регулатор за прането на пари FATF.

Франкфурт изказва подобни аргументи, като посочва Европейската централна банка, банковия надзор на еврозоната и застрахователния регулатор на ЕС. Междувременно италианските служители твърдят, че имат богат опит в борбата с мафията.

Латвия преминава през стръмна крива, след като през 2018 г. американските власти обвиниха третата по големина банка ABLV, че пере пари, свързани със севернокорейската оръжейна програма. Това доведе до срив на банката. Оттогава Рига се справи с потока от незаконни средства в банковата си система и намали дела на депозитите, държани от нерезиденти.

По-малките страни от ЕС ще са доста настоятелни за кандидатурите си, тъй като в Германия и Франция вече има доста финансови агенции. В противен случай разделението изток-запад, възникнало преди четири години, само ще се разшири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още