IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-добре ли е по-малко работни часове, отколкото по-малко работни дни?

За повечето родители с малки деца първото е може би по-добрият вариант

08:36 | 17.09.21 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Платформата за краудфъндинг Kickstarter обяви, че от 2022 г. нейните служители ще работят четири дни в седмицата, а пандемията променя работните места в цялата страна. Четиридневната седмица ли е бъдещето на работата, се пита на страниците на Wall Street Journal Ерика Къмисър, психоаналитик от Ню Йорк.

Да се ​​надяваме, че не. Въпреки шумотевицата четиридневните работни седмици имат недостатъци, ако означават по-дълги работни дни. Компаниите могат да кажат, че работното време няма да се увеличи, но реалността може да бъде различна от описаната в корпоративния наръчник. Това е особено проблем за семействата с малки деца.

За много родители натъпкването на петдневна работа в четири дни ще означава по-малко време с децата им. Тридневните уикенди могат да бъдат чудесни за заздравяване на връзката, но децата се нуждаят от постоянно, ежедневно присъствие, а не от време на време. По-кратките, а не по-малкото, работни дни са за предпочитане.

Нуждите на децата се задоволяват най-добре, когато всеки ден прекарват време с този, който основно се грижи за тях. Четиридневните работни седмици могат да предоставят на родителите илюзията за присъствие, защото те са на разположение в големи блокове от време през уикенда. Но ако цената е едва да се вясват през седмицата - изпускайки времето за лягане или писане на домашни - дългият уикенд няма да донесе голяма полза.

Идеята, че качеството на времето е по-важно от количеството, е мит. Количеството време е важно както за най-малките деца, така и за тийнейджърите. Никълъс Зил, изследовател от Института за семейни изследвания, съобщава, че присъствието на родител по време на юношеството значително влияе върху успеха на детето, включително общите образователни постижения.

Присъствието на родител повишава доверието и чувството за сигурност. Важно е също как децата се научават да регулират емоциите си и да развиват устойчивост. Ним Тотнъм от университета Columbia показа значението на гледащите децата за развитието на емоционалния капацитет у много малките. Най-добрият сценарий би бил родител, който работи от 9 до 14 часа с възможност да завърши задълженията си от вкъщи, където ще има повече време да бъде с детето си през деня и при лягане.

Тенденцията към по-кратки работни седмици не е лошо нещо. Търсенето на алтернативи на традиционната работна седмица - 40 часа за 5 дни присъствено - е чудесен знак за напредъка относно семействата с деца. Компаниите имат полза: Едно проучване установи, че работодателите губят 300 млрд. долара годишно поради по-ниската производителност на стресирани родители.

Пандемията създаде нови, гъвкави графици, които почти сигурно ще се запазят. Но това, от което се нуждаят работещите родители, е по-голяма способност да се съсредоточат върху изискванията на малките деца. Компаниите не трябва да прегръщат 4-дневната работна седмица без да обмислят скритите разходи за семействата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Върти-сучи, глуоости изсмукани от пръстите и измишльорини, само и само малко да се работи! Ами после не се сърдете на азиатците, че дърпат напред! А работодателите питахте ли, преди този брътвеж? Ама няма проблем да работиш до 14:00 бе, авторе, ама ще взимаш и толкова заплащане, като до 2 следобед! Ама неее, искаш с малко работа много пари, е, такъв филм няма! И спрете да дрънкате тия глупости на младите, а ги учете на труд и упорство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
ert
преди 2 години
Абе работното време е по-малкия проблем. Според мен основните проблеми за работниците у нас са 2:1. Трудното получаване на отпуск за почивка лятно време. У нас фирмите работят без лятна ваканция, както е масоваата практика на запад, съответно човек едвам успява да си вземе седмица за море. А на запад практиката е да се затвори за 2, 3 или 4 седмици и всички да си ползват отпуска.2. Горното нямаше да е голям проблем, ако у нас не се налагаше да се работи 40г. до пенсия на 65г. Това си е целия плодотворен живот на човек, защото на 65г. след толкова труд вече обикновено за нищо не ставаш. И по т.1 като нямаш и почивка, реално си един роб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
mnz
преди 2 години
Всички знаем че младите родители у нас се сгърчват докато поотрастнат децата им. Яслите у нас са направени по тертип от социалистическо време, т.е. да си оставиш децата там само за работното време, което е било добре навремето, когато хората не са се сгърчвали от работа и да са оставали постоянно за извънредна такава. Но е най-евтиния за държавата вариант. Същото е и с детските градини. Ние бяхме една от малкото държави, където последните 2г. не се въведе обща карантина, и фирмите си продължиха работа все едно нищо няма, а имаше седмици през които нямаше градини и ясли. Но нашата държава е над тези неща, важно е икономика да има, а работниците да се оправят както могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
pass
преди 2 години
Добре де, това всички го знаем, колкото е по-къс работния ден и по възможност да е по-малък и ангажимента с работата в извънработно време, то е по-добре. Но статията е писана за развитите държави, у нас действителността е различна. У нас и 2-та варианта са по-добре от сегашното положение, абе то само неофициалното бачкане в извънработно време да махнат пак ще е по-добре. На запад част от хората работят на по 2 места, но там работното време се спазва точно и се плаща на отработен час, а при нас освен в уговореното работно време се бачка и извън него, така на човек масово не му остава време за 2-ра работа, щото първата му отнема от свободното време, и то обикновено без заплащане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още