IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕИБ дава 60 млн. евро заем на Столична община за устойчиви проекти за мобилност

Строителната програма предвижда изграждане на липсващи участъци от вътрешните градски рингове, които ще изведат трафика от центъра на София

16:09 | 14.09.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Столичната община подписаха рамков заем на стойност 60 млн. евро в подкрепа на устойчивата градска мобилност в столицата на България, съобщи международната банка. Средствата ще помагат на Столична община да изгради екологично устойчива транспортна система, която подобрява ежедневието на гражданите.

В съответствие с целите на Общия устройствен план на София и на Плана за устойчива градска мобилност на Столична община за 2019-2035 г., ЕИБ ще финансира проекти, които включват изграждане и възстановяване на отсечки от пътната и уличната мрежа, част от трамвайната мрежа и пешеходната и велосипедната инфраструктура.

Ще бъде осигурена подкрепа и за проекти за обществен транспорт като закупуване на подвижен състав и монтаж на зарядни станции за електрически автомобили.

„София е най-бързо разрастващият се град в България и е изправен пред предизвикателството да продължи своето развитие по екологично устойчив начин. Нашето финансиране ще повиши заетостта, ще подобри качеството на въздуха и ще превърне София в по-безопасно място, където придвижването става по-бързо и удобно“, коментира Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ.

По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова Европейката инвестиционна банка застава зад най-големите инфраструктурни проекти на София.

„С настоящата строителна програма ще изградим липсващи участъци от вътрешните градски рингове, които ще изведат трафика от центъра на града, ще намалят задръстванията и ще допринесат за по-чист въздух“, посочи столичният кмет.

Част от средствата ще са за изпълнение на проектите за изграждане на бул. „Т. Каблешков“ и бул. „Филип Кутев“, с които ще се подобри мобилността в най-гъсто населените южни квартали. С изграждането на планираните булеварди в северната част на столицата се очаква да се даде нов тласък за развитие на София.

„Знаков за София е „Зеленият ринг“, който ще свърже с вело и пешеходни алеи големи квартали на града. Продължаваме изграждането и обновяването на трамвайни трасета, които подобряват транспортната свързаност. Осигурените средства ни дават възможност за кратък период да изградим инфраструктура с голям екологичен ефект, подобряваща качеството на живот в милионна София“, очаква Фандъкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още