IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания отлага пълния контрол върху вноса от ЕС до 1 юли 2022 г.

Лондон обяснява решението си с пандемията и натиска върху веригата на доставки, заради който има недостиг на някои продукти на Острова

16:46 | 14.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Великобритания отлага въвеждането на пълен контрол върху вноса от Европейския съюз (ЕС) за втори път. Новият срок за пълното му въвеждане е 1 юли 2022 г.

Въпреки че Великобритания напусна единния пазар на ЕС в края на миналата година, правителството на Обединеното кралство забави въвеждането на проверки на вносните стоки, за да позволи на компаниите да се адаптират, припомня Politico.eu. Брюксел обаче въведе мерките незабавно.

Британският министър по Brexit Дейвид Фрост обяви, че пълните митнически декларации и контрол вече ще бъдат въведени на 1 януари 2022 г., а не на 1 октомври т.г., когато трябваше да влязат в действие.

Експортните здравни сертификати, които също трябваше да започнат да се издават от следващия месец, вече няма да се изискват до 1 юли 2022 г., заедно с фитосанитарните сертификати и физическите проверки на прясната храна и растенията на граничните контролни пунктове.

Пълните митнически декларации и контрол ще бъдат въведени на 1 януари 2022 г., както беше обявено по-рано, въпреки че декларациите за безопасност и сигурност вече няма да се изискват до 1 юли 2022 г.

Фрост казва, че отлагането е необходимо, тъй като пандемията и глобалният натиск във веригата на доставки са засегнали по-специално агро-хранителния сектор и са причинили недостиг на някои продукти във Великобритания.

„Искаме фирмите да се съсредоточат върху възстановяването си от пандемията, вместо да се налага да се справят с новите изисквания на границата, поради което определихме нов прагматичен график за въвеждане на пълен граничен контрол“, коментира  той.

Висш служител на ирландското правителство в Дъблин коментира пред медията, че забавянето на налагането на граничния контрол в британските пристанища ще бъде приветствано от всички износители в Ирландия и Северна Ирландия. Великобритания е водещият пазар за агро-хранителния сектор на Ирландия, особено за говеждо и млечни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още