IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрите данни за инфлацията не успяват да прекъснат губещата серия на Dow Jones*

S&P 500 и Nasdaq Composite също започват сесията във вторник на червена територия

17:37 | 14.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси не успяват да задържат ръстовете си в началото на сесията във вторник и се озовават на червена територия въпреки по-добрите от очакванията данни за инфлацията, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписва 104,74 пункта от стойността си и достига ниво от 34 773,68 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 0,17% до 4461,61 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite се понижава с 0,03% до 15 101 пункта.

Книжата, свързани с възстановяването на икономиката, тръгнаха надолу 30 минути след началото на търговията. Bank of America тласка акциите на финансовите компании към понижение. General Electric изпраща акциите на индустриалните компании на червена територия. Инвеститорите се насочват към някои от любимите си технологични бастиони, което води до поскъпване на книжата на Microsoft и Amazon.

Индексът на потребителските цени през август показа все още значително ускоряване на инфлацията, но под нивото на очакванията на икономисти. CPI е нараснал с 0,3% на месечна база и с 5,3% спрямо година по-рано, което е под очакванията за ръст с 0,4% на месечна основа и с 5,4% за година, както прогнозираха икономисти, участвали в допитване на Dow Jones.

По-малко волатилната основна инфлация, изключваща цените на храните и на енергията, се е ускорила само с 0,1% и е под консенсусните очаквания на икономисти за 0,3%.

“Важната новина е, че показваме значително подобрение, точно това, което трябва да видим“, коментира Арт Хоган, главен пазарен стратег в National Securities.

Федералният резерв наблюдава ключови икономически индикатори като инфлацията, за да реши кога да затегне разхлабената си парична политика по време на пандемията. Фед започва двудневна среща за определяне на политиката от 21 септември.

„Мисля, че Фед ще започне да говори за затягане на политиката през септември и няма да го обяви до заседанието през ноември, след което ще го задейства до края на годината“, отбелязва Хоган.

Книжата на Apple поскъпват леко преди събитието днес, на което се очаква тя да обяви нови версии на iPhone, AirPods и Apple Watch.

Основните щатски индекси се понижават с най-малко 1% от началото на септември и RBC не очаква S&P 500 да постигне ръст до края на годината. Компанията повиши целта си за края на годината за бенчмарка до 4500 пункта в понеделник спрямо 4325 по-рано. Новата цел е под 1% над нивото на индекса в края на търговията в понеделник. Компанията също така обяви цел от 4900 пункта за 2022 г.

Във Вашингтон Камарата на представителите, контролирана от демократите, предложи нови повишения на данъците за покриване на разходите по пакета от мерки на стойност 3,5 трлн. долара. Резюме на Комисията по данъчните въпроси показа, че планът призовава за повишаване на данъците за водещите компании и най-богатите хора до съответно 26,5% и 39,6%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 1,287% и 1,867%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, е надолу с 0,18% до 92,51 пункта. Еврото поскъпва с 0,12% до 1,182 долара, а паундът прибавя 0,25% към стойността си до 1,387 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,16% до 109,8 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола продължава ръстовете си, като се доближава до 6-седмичен връх заради признаци, че нова буря може да засегне производството в Тексас тази седмица.

Контрактите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 0,75% до 74,06 долара за барел, а фючърсите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 0,8% до 70,99 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняват с 0,3% до 1789,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,13 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още