IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги ще се намеси отново, ако цените на енергията в Италия се покачат още

Администрацията на премиера похарчи около 1,2 млрд. евро за справяне с пика в цените на тока през второто тримесечие и ще продължи да го прави по същия механизъ

21:04 | 14.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Марио Драги. Снимка: Bloomberg LP

Италианското правителство планира да използва обществени средства, за да намали ефекта от растящите цени на газа върху потребителските сметки за ток съобщават запознати.

Администрацията на премиера Марио Драги вече похарчи около 1,2 млрд. евро за справяне с пика в цените на електроенергията през второто тримесечие и ще продължи да го прави, използвайки същия механизъм, коментират източниците, пожелали анонимност. Последната намеса сви увеличението на цените на тока до 9% спрямо 20% преди това.

Министърът на екологичния преход Роберто Чинголани каза в понеделник, че очаква цените на тока да нараснат с цели 40%  през третото тримесечие. За да финансира намесата си Рим ще използва средства от системата на ЕС за търговия с емисии, която се управлява от финансовото министерство, посочват запознатите. 

Растящите цени на енергията тормозят европейските държави които се опитват да продължат възстановяването си от коронавирусната криза, като ефектът се очаква да се усили през зимния сезон. 

Италия е особено чувствителна, тъй като разчита на вноса за до над 70% от енергийните си нужди, като почто 40% идват от природен газ, показват данни на министерството на екологията. Страната е вторият по големина вносител на природен газ в Европа след Германия. 

И други държави взимат мерки, за да подкрепят потребителите. Франция обмисля да облекчи разходите за ток по сметките на домакинствата, заяви финансовият министър Брюно льо Мер в понеделник. Властите вече раздават ваучери за електричество на стойност около 150 евро годишно на близо 5,5 млн. домакинства в бедност. 

Испания пък ще “пренасочва” печалбите на електрическите компании към домакинствата, като “сложи таван на газовите сметки и намали размера на сметките за електричество”, каза във вторник премиерът Брюно льо Мер.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
grainis
преди 2 години
Драги ми Драги , въвеждането на RGB ( Rapid-Growing Biomass ) - Технологията ще осигури неограничени количества свръхевтина Зелена Енергия, Горива, Храни, Материали и много други .https://nula-energia.alle.bg . Не е нужно да се преоткрива топлата вода , господа Бюро-Герои .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още