IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple представи iPhone 13 с акцент върху 5G

Концернът от Купертино снабди и част от таблетите си с възможност за 5G и показа новите си, по-големи, но със същия дизайн умни часовници

21:48 | 14.09.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор Тим Кук по време на събитието. <em>Снимка: APPLE, Inc. HANDOUT EDITORIAL USE</em></p>

Главният изпълнителен директор Тим Кук по време на събитието. Снимка: APPLE, Inc. HANDOUT EDITORIAL USE

Американският технологичен концерн Apple Inc. обяви новото си събитие във вторник като „California Streaming“. Въпреки че базирната в Купертино, Силициевата долина, компания все още е хардуерна фирма в основата си, софтуерните услуги като конкурента на Netflix Apple TV+ влизат все повече във фокуса на концерна от няколко години.

Не беше обичайно шефът на Apple Тим Кук да представи програмата на своята услуга за стрийминг TV+ в началото на хардуерно събитие – включително с потоп от нови филми и сериали: нов сезон на „Сутрешното шоу“, нов филм на Том Ханкс и комедия с Пол Ръд и Уил Ферел.

Услугата за домашно обучение Fitness+, която беше въведена през 2020 г., също се появи в началото на основната тема: Тя пристига в редица държави в Европа на 27 септември и има за цел да бъде по-интерактивна чрез групови тренировки с приятели.

Новият iPhone

Събитието маркира година, през която Apple постигна рекордна печалба, до голяма степен благодарение на iPhone 12 от есента на миналата година, докато се бори с противниците си, недоволни от мощта, която притежава над софтуера на трети страни на своите мобилни устройства.

IPhone 13 изглежда подобен на предишния модел и основно предизвикателство за Тим Кук, изпълнителен директор на Apple, е да се избегне типичното понижение на продажбите, които генерираха други iPhone извън годината след големите хитове. Някои инвеститори се притесняват, че акциите на компанията са надценени, че Apple е изправена пред по-големи разходи и че по-новите телефони с по-малко драматични промени - в сравнение с дългоочаквания дебют от миналата година - няма да подхранват същото ниво на растеж. 

Анализаторите, анкетирани от FactSet, очакват продажбите да спаднат леко през следващата финансова година, започваща през октомври, докато приходите да се увеличат леко - генерирайки оптимизъм сред някои, че втората година, в която Apple предлага 5G модел, ще е също силна. 

Американската компания разчита изцяло на 5G технологията за новия си iPhone. Apple заяви, че разширява своите 5G телефони до 60 страни. Американската група представи iPhone 13 на онлайн събитие в централата си в Купертино. Новото устройство има OLED дисплей и трябва да се предлага в пет цвята. Има, разбира се, и мини версия.

Компанията представи новата серия iPhone 13 с подобен дизайн на този на моделите от миналата година, докато се стреми да се съсредоточи върху възможностите на 5G и новите функции, като подобрения на камерата и процесора.

Предишният модел, iPhone 12, лансиран през миналата година, беше първият модел на Apple, поддържащ 5G. Всички големи производители на смартфони вече предлагат 5G устройства. Мобилните оператори като AT&T, Verizon Communications и T-Mobile разшириха значително своите мрежови капацитети и скорости и възнамеряват да насърчат своите клиенти да надграждат устройствата си.

IPhone е най -важният продукт на Apple и понякога генерира до две трети от бизнеса на групата. Съвсем наскоро обаче делът му в продажбите спадна под 50%, наред с други неща, защото компютрите Mac и таблетите iPad станаха значително по-популярни по време на пандемията. Сега Apple също обнови и iPad и по-малкия iPad Mini и представи новата серия на умните си часовници.

Новите модели смартфони - iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max - бяха представени на виртуално медийно събитие на компанията в Калифорния. Те приличат на iPhone 12, но включват по-малък изрез на дисплея в горната част на екрана, по-бързи чипове и модернизирани системи от камери. Размерите на екрана остават 5,4 инча, 6,1 инча и 6,7 инча, в зависимост от това дали потребителят избира Mini, стандартните или Pro Max модела.

След като през миналата година Apple презентира своя iPhone 12, който представи нов облик и първите устройства с 5G свързаност, за тази година анализаторите очакваха скромни хардуерни подобрения и по-задълбочен фокус върху 5G.

Новите версии ще работят с iOS 15, актуализация, която започна този месец с подобрения на уиджетите на начален екран, нови функции в приложенията Maps и Messages, актуализирани възможности за поверителност и подобрения в уеб браузъра, FaceTime, приложението Wallet и проследяване  на здравето.

Apple оборудва новите си iPhone с нов впечатляващ нов видео режим. Може да се използва за управление на зоната на фокусиране във видеоклипове, което създава усещане за заснемане а-ла-Холивуд на семейния празник.

iPhone 13 Pro идва с преработени обективи. Това се отнася за телефото, широкоъгълния и свръх широкоъгълния обектив. Снимането при слаба светлина трябва да бъде още по-добро. Това важи и за снимки с дълго време на експозиция.

Всички нови модели смартфони са с новия чип A15 Bionic.

Според Apple батерията на новия iPhone 13 издържа с един час и половина по-дълго от вече достатъчното време на автономност на iPhone 12, докато увеличението при iPhone 13 Pro е дори с 2,5 часа според Apple. Цената: 999 или 1099 долара. Предварителната поръчка за новия iPhono  13 Pro започва в петък. Доставките ще започнат другия петък (24 септември). 

Извличането на повече пари от всяка продажба ще бъде важно за Apple, ако анализаторите са прави и продажбите на бройките смартфони се понижат през следващата година. Въпреки че технологичният гигант не е отчитал невероятните темпове на растеж на устройствата iPhone през последните години, Кук успя да стимулира растежа на приходите с по-скъпи телефони.

Най-голямото събитие за представяне на продуктите на Apple за годината се случва в момент, в който част от блясъка на концерна позаляза, тъй като бизнес практиките, като например таксуването на комисионни на разработчиците на софтуер за плащания в приложения, бяха подложени на регулаторен контрол. 

Акциите на Apple поскъпнаха с около 15,6% от началото на годината, като изостават от Nasdaq Composite Index, който е нараснал с близо 19% за същия период.

И новите таблети 

Apple актуализира във вторник и своя базов модел iPad с по-мощен чип и по-добра камера за дистанционна работа и обучение.

Цената на iPad започва от 329 долара и той ще бъде достъпен следващата седмица. Apple обяви също така и нов iPad Mini с 5G и преработен дизайн, който е подобен на този на моделите iPad Air и Pro от по-високия клас.

Новият iPad mini премества Touch ID към началния т. нар. хоум бутон, съответстващ на този на iPad Air от миналата година. Освен това е с 40% по-бърз от предишната версия, заявиха от Apple. Той идва и с по-голям 8,3-инчов екран. Новият модел от началното ниво вече има процесор A13, надграждане от предишната версия A12. Това ще доведе до 20% по-бързо представяне, заявиха от компанията. 

Линията на iPad на Apple се възражда по време на пандемията, тъй като хората работят, играят игри и учат у дома. Компанията е генерирала 7,4 млрд. долара от продажби на iPad през третото тримесечие, или 9% от общите приходи.

Моделът има същия дизайн като модела от осмо поколение, пуснат миналата година, но удвоява базовата памет до поне 64 гигабайта. Новият iPad mini също така добавя USB-C зареждане, същия порт като на iPad Pro и iPad Air, в допълнение към 5G поддръжка, която се появява за първи път в този продукт.

Новият модел разполага и с подобрена предна камера с 12-мегапикселов сензор и Center Stage, функция, която автоматично измества позицията на камерата по цифров начин, за да следи случващото се около потребителя по време на видео разговори. Стандартният iPad е снабден и с функцията True Tone, която регулира тоновете на екрана в зависимост от околната среда.

IPad mini получава 12-мегапикселова камера на гърба и LED светкавица за правене на снимки при слабо осветление, в допълнение към същата 12-пикселова предна камера като модела от начално ниво. IPad mini също ще получи стерео високоговорители за подобрен звук, казаха от Apple. Моделът от начално ниво включва поддръжка за оригиналния Apple Pencil от 2015 г., докато новият iPad mini поддържа второто поколение версия от 2018 г. 

Новата начална версия продължава да се продава за 329 долара, докато Apple я предлага за училища за 299 долара. IPad mini ще струва  499 долара. Apple ще пусне през този месец и новата версия на операционната система iPadOS 15 с разширена поддръжка за уиджети на началния екран.

Обновеният iPad Pro с поддръжка на безжично зареждане се очаква през 2022 г. 

Концернът представи и Apple Watch 7

Apple представи и модернизирани Apple Watch, добавяйки по-големи дисплеи (вече Retina дисплеи), нови циферблати и актуализиран потребителски интерфейс, но не посочи конкретна дата на пускане на пазара.

Компанията показа интелигентните часовници във вторник на медийното събитие, фокусирано върху нови продукти. Новата версия, известна като Apple Watch Series 7, бележи първия път, в който компанията разширява дисплея на часовника от Series 4 преди три години. И макар че размерът пораства, спекулациите за обновен дизайн се оказаха неверни. Новият модел ще бъде пуснат на пазара чак „по -късно тази есен“, заяви Apple, вероятно поради отчетените по-рано закъснения в производството.

Apple Watch се превърна в крайъгълен камък за неговия сегмент от аксесоари в годишен обем от 30,6 милиарда долара, който отбеляза ръст от 25% през предната финансова година на Apple, въпреки че приходите от iPhone леко спаднаха. Анализаторите смятат, че потребителите на Apple, които купуват повече от един продукт - като Apple Watch и iPhone - са по-склонни да се придържат към марката и да харчат за приложенията и услугите на компанията.

Apple се фокусира върху фитнес функциите с часовника, който е тясно свързан с Apple Fitness+, платена услуга, предлагаща тренировки с инструктори на Apple.

Часовникът става все по-важна част от портфолиото на Apple. Въпреки че продуктът стартира бавно продажбите преди половин десетилетие, сега по същество се превърна в самата индустрия на интелигентните часовници, надхвърляйки приблизително 100 милиона продадени бройки до по-рано тази година. През третото фискално тримесечие поделението за носими устройства и аксесоари на Apple, съставяно предимно от Apple Watch, генерира приходи от 8,8 милиарда долара. Цената на новия часовник ще започне от 399 долара. 

Новите екрани са с 20% по-големи, отколкото при Apple Watch Series 6, каза главният оперативен директор на Apple Джеф Уилямс при представянето на устройствата. Границите около дисплея също са с 40% по-тънки, каза той. Самият дизайн е подобен спрямо предишните версии, включително със заоблени ръбове. Новият екран е със 70% по-ярък и устойчив на надраскване, заявиха от Apple.

За да се възползва от по-голямата площ на екрана, Apple показа множество нови циферблати, включително един, който може да покаже две големи усложнения - индустриалният термин за фрагменти от данни като време, срещи от календара или информация за здравето - вместо един по един като на предишните версии. Бяха представени и нови версии на Contour и World Time.

Apple също така е одобрила зареждането, като казва, че устройството вече ще се зарежда с 33% по-бързо с ново зарядно устройство с USB-C.

Bloomberg News съобщи за новия дисплей и функции по-рано тази година. Компанията планира още актуализации за следващата година, включително нова водеща версия с измерване на температурата, актуализация на по-ниския клас Apple Watch SE и ново издание със здрав корпус, насочен към практикуващите екстремни спортове, съобщи Bloomberg.

Какво липсваше?

Изненади. Apple всъщност може да пази новите продукти в тайна по-добре, отколкото Samsung или Google, чиито събития обикновено изтичат предварително и минават напълно според очакванията. Но този път Apple беше толкова предвидим, колкото и конкуренцията: Години наред голямо събитие - миналата година iPhone стана 5G-съвместим - беше последвано от малко, при което продуктите са леко освежени.

Какво означава това за Apple?

Не много в краткосрочен план. Apple се справи с очакванията на феновете си и се очаква да се възползва от естествения цикъл на надграждане. „Не мисля, че потребителите на iPhone 12 се нуждаят от надстройка“, пише анализаторът на Forrester Томас Хюсон. „За повечето потребители на Apple, които имат по-стари устройства, минаването към 5G с iPhone 13 или със сега вече по-евтините модели iPhone 12 е скок напред“.

Според проучване на инвестиционната банка Baird, 45% от потребителите на Apple в САЩ имат устройство, което е на две години или повече - и следователно са потенциални клиенти за ъпгрейд. Въпреки това борсата не бе особено ентусиазирана: акцията, която вече беше загубила повече от три процента миналия петък, се обезцени с около 1,5 процента.

Компанията е напът да завърши финансовата си година този месец, след като продаде рекорден брой iPhone. Анализаторите, анкетирани от FactSet, прогнозират средно, че Apple е доставила 239 милиона устройства, което би надминало предишния рекорд от 231 милиона през финансовата 2015 г., когато първата версия с голям екран стимулираше растежа.

Apple вече не оповестява единични продажби, но заяви, че приходите от устройства са се увеличили с 38% през първите три тримесечия на годината в сравнение с предходната година. Анализаторите прогнозират, че продажбите на iPhone ще завършат годината с ръст от 41% и обем от рекордните 194 млрд. долара.

Малко вероятно е Apple да поддържа този ръст през следващата година, казват анализатори. През юли компанията изрази загриженост относно недостига на микропроцесори в индустрията, който възпрепятства iPhone. Продажбите освен това  обикновено спадат през годината след първите 12 месеца на големи представяния, като iPhone 12. Например, след предишната си най-добра година за приходите от iPhone през фискалната 2018 г. - благодарение на дебюта на iPhone X, с функция за отключване с лицево разпознаване и нов облик -продажбите на устройства спаднаха през следващите две години.

„На много нива цикълът на iPhone 12 прилича на цикъла на iPhone 6 и iPhone 10“, каза Тони Саконаги, анализатор от Sanford C. Bernstein, в бележка до клиентите си. Той посочи, че акциите на Apple се представиха лошо след всеки цикъл, като спаднаха съответно с 32% и 39% от върха до дъното след iPhone 6 и iPhone X.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Ще си купя Русхидро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
Sandy
преди 2 години
Не купувайте телефони поддържащи 5G ! Не си правете харакири, да не говорим за децата ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още