IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делта вариантът на коронавируса забави и китайската икономика

Промишленото производство в страната нарасна с най-слабия темп от 13 месеца през август заради недостига на чипове и мерките за контрол на замърсяването

08:40 | 15.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайските потребители са много внимателни в харчовете си. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Китайските потребители са много внимателни в харчовете си. Снимка: Bloomberg LP

Китайската икономика отслабна още повече през август, след като строгите мерки за контрол над вируса ограничиха потребителските разходи и пътуванията по време на пиковата лятна ваканция, което влоши перспективите за растеж във време, в което пазарът на имотите също започва да оказва негативен ефект.

Ръстът на продажбите на дребно се забави рязко до едногодишно дъно с увеличение от 2,5% спрямо преди година, съобщи Националното статистическо бюро в сряда, по-нисък темп от прогнозата от 7% в проучване на икономисти на Bloomberg.

„Основата на икономическото възстановяване все още трябва да бъде консолидирана", се казва в изявление на Националното статистическо бюро в сряда. Промишленото производство в страната нарасна с най-слабия темп от 13 месеца през август - поради продължителния недостиг на полупроводници и мерките за контрол на високите замърсявания, като производството се забави както в индустрията, така и в комуналните услуги. Промишленото производство нарасна с 5,3%, спрямо средната оценка от 5,8%. Инвестициите в дълготрайни активи през първите осем месеца на годината са били до голяма степен в съответствие с прогнозите, като нараснаха с 8,9%. Коефициентът на безработица е непроменен - 5,1%.

Дори преди избухването на делта варианта от края на юли потребителите са били внимателни в харчовете си, като не са успели да се върнат към нивата преди пандемията. А скорошните регулаторни мерки в сферата на недвижимите имоти и образователните услуги натежаха на настроенията на потребителите.

 

 

„Досега пазарите значително подцениха мащаба на забавянето на растежа през втората половина (на годината, б. ред.)“, казва Лу Тинг, главен икономист за Китай в Nomura Holdings Inc в Хонконг. Властите ще се придържат към подхода си за „краткосрочна болка, за да постигнат дългосрочни победи“, и вероятно ще запазят ограничаването на собствеността и ограничаването на производството на някои промишлени стоки, за да постигнат целите срещу замърсяването, каза той. 

На фона на нарастването на икономическите рискове централните банкери увеличават подкрепата за по-малкия бизнес и обещават по-добро използване на облигациите на местните правителства. Много икономисти очакват Китайската народна банка (PBOC), централната банка на страната, да намали отново обема на задължителните резерви за банките през следващите месеци след изненадващо намаляване през юли.

PBOC запази своя премерен политически подход в сряда, като не инжектира повече ликвидност.

Мерките за борба с вирусите доведоха до спад в продажбите на дребно и разходите за услуги през миналия месец, тъй като много хора спряха да излизат по ресторанти и магазини, а редица празници бяха отменени. Секторът на услугите се сви през август за първи път от началото на 2020 г., показват последните проучвания на мениджърите по покупките.

Разбивка на данните за продажбите на дребно показва въздействието на контрола срещу вируса: ресторантьорството и кетърингът се свиват с 4,5% през август спрямо преди година, след като се повишиха с 14,3% през предходния месец, докато продажбите на дрехи са намалели с 6%.

И макар че Китай бързо овладя огнището в края на юли, този месец в Южен Китай се разви нова група вируси, което предполага, че потребителите ще останат предпазливи за по-дълъг период от време.

Макар че през септември потреблението би трябвало да се забави, „икономиката ще остане под значителен спад в следващите няколко тримесечия“, казва Лари Ху, ръководител на подразделението за Китай в Macquarie Securities Ltd., Хонконг. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още