IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефан Янев: Очаквам да съм премиер на следващото служебно правителство

Ясен е съставът на новото служебно правителство, ще го обявя утре, заяви президентът Румен Радев

12:01 | 15.09.21 г.
<p>
	Стефан Янев.&nbsp;<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Стефан Янев. Снимка: БГНЕС

Стефан Янев обяви, че очаква да бъде начело и на следващото служебно правителство. По думите му ще има промени в състава на третия служебен кабинет на президента Румен Радев.

„Очаквам аз да бъда този, който ще бъде министър-председател на следващото служебно правителство“, заяви Стефан Янев в отговор на журналистически въпрос по време на откриването на учебната година в Габрово.

На въпрос дали ще има нови имена в служебното правителство, което утре ще бъде обявено от президента, Янев отговори: „Винаги трябва да очаквате промени. Такъв е животът, нека да видим Указа публикуван и тогава да говорим. Да не се окаже, че е нещо преди вятъра“.

На въпрос дали ще има служебни министри от сегашното служебно правителство в нова политическа формация, той отговори, че основната задача е да произведе поредните избори. „В тази предизборна ситуация ролята на служебния кабинет е да бъде еднакво отворен към всички политически формации. Дали са нови или стари, третирането ще бъде по един и същи начин и подготовката и участието на тези формации ще бъде в рамките на закона“, каза Янев.

„Дали ще има нови политически формации, зависи от хората. Ако на гражданите им липсва нещо, то такива формации ще има”, заяви служебният премиер. 

Той коментира и оценката за свършеното дотук от служебното правителство.

„С едно изречение не можем да обобщим, прекалено много неща свършихме. За съжаление, предвид политическата ситуация и развитието в последните месеци в България, се наложи да извършим дори някои нетипични неща за служебен кабинет, включително и взаимодействахме с 46-ия парламент най-малкото по промяната на три основни закона - бюджетните актуализации и за държавния бюджет, и за НЗОК, и за ДОО. Това беше важно и българските граждани могат да бъдат спокойни, че до края на годината има наличен финансов ресурс, който да отговори на няколко от така очертаващите се кризи, и че ще сме в състояние да помогнем както на здравната система да се справя със здравната криза, така и на бизнеса да продължи неговото развитие, този положителен тренд, който има в момента не само у нас, но и в целия свят“, посочи Стефан Янев.

По-късно днес служебното правителство ще представи отчет на свършеното през изминалите месеци.

Президентът Румен Радев обяви, че е готов със състава на следващото служебно правителство. Държавният глава беше гост на първия учебен ден в Основно училище „Христо Смирненски“ в Пазарджик.

Радев не коментира имената на евентуалните министри и отново повтори, че те ще станат ясни утре. 

Според него оценката за депутатите в 46-ото Народно събрание ще бъде дадена от избирателите на предстоящите избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още