IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самоубийствата са намалели на много места по време на първата Covid вълна

При национална криза социалната сплотеност и алтруизмът се увеличават, което означава, че хората обикновено се чувстват по-малко изолирани

15:29 | 19.09.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Един от основните аргументи срещу локдауните през последните 18 месеца е ефектът, който могат да имат върху психичното здраве и идеята, че броят на самоубийствата може дори да съперничи на смъртните случаи, причинени директно от Covid, пише Джъмайма Кели за Financial Times.

„Ще загубим повече хора, като тласнем държава към дълбока рецесия или депресия... Ще имаме хиляди самоубийства“, заяви Доналд Тръмп, тогавашен президент на САЩ, пред Fox News в края на март 2020 г., когато настояваше за облекчаване на ограниченията. „150 000 британци ще умрат от „смърт, която може да бъде избегната“ по време на пандемията от коронавирус поради депресии, домашно насилие и самоубийства“, твърдеше едно заглавие в Daily Mail през последвалия месец.

Психичното здраве наистина изглежда е било повлияно негативно от пандемията в много отношения, макар че се опитваме да разберем дали това е резултат от локдауните или самият вирус е сложен. Службата за национална статистика (ONS) на Обединеното кралство установи, че до юни 2020 г. почти всеки пети възрастен е преживял някакъв вид депресия, двойно по-висок дял от този, отчитан преди пандемията; в края на март 2020 г., в началото на локдауните, почти половината от пълнолетните британци съобщават за високи нива на безпокойство. Междувременно смъртните случаи поради злоупотреба с алкохол достигнаха най-високите си нива за две десетилетия през 2020 г., с една пета нагоре спрямо предходната година, докато в САЩ предозирането с наркотици е на рекордни стойности.

Доста мрачно заега. И все пак броят на хората, извършили самоубийство, всъщност изглежда е намалял, когато Англия и Уелс влязоха в локдаун. Данните, публикувани от ONS по-рано през септември, показват, че между април и юли 2020 г. 18% по-малко хора са отнели живота си спрямо същия период на 2019 г., и с 13% по-ниско от средната стойност за пет години, с най-голямо намаление при мъжете и младите хора. 

Данните на ONS са пълни само до юли 2020 г. поради забавяне при регистрациите на смърт, но наблюдения в Англия не показват увеличение на самоубийствата през седемте месеца след първия национален локдаун. И подобни модели могат да се видят другаде. Проучване на 21 държави и региони, публикувано в The Lancet, не устаноява повишение в първите месеци на пандемията, като темповете са спаднали в 12 от изследваните места.

Това може да звучи доста контраинтуитивно. И все пак има прецедент за такова явление, който би могъл да обясни какво се случва: изследванията убедително показват, че по време на войни самоубийствата спадат. Това е така, защото по време на национална криза социалната сплотеност и алтруизмът се увеличават, което означава, че хората обикновено се чувстват по-малко изолирани - теория, която за първи път придобива известност през 19 век, когато Емил Дюркхайм отбелязва, че самоубийствата са повече в мирно време.

„Идеята е, че всички страдат, така че не съм сам, не съм само аз“, казва Нав Капур, професор по психиатрия и здраве на населението в университета на Манчестър, който е експерт по превенция на самоубийствата и един от авторите в изследването на Lancet.

Бен Кели, колумнист на Reaction, посегна на два пъти на живота си миналата година - веднъж преди вирусът да удари реално, през януари 2020 г., и веднъж в края на годината, навръх Нова година. Той ми каза, че въпреки че е страдал много по време на локдауните, обръщайки се към наркотиците и алкохола, наблюдението на броя на смъртните случаи всеки ден го е карало да мисли повече за стойността на собствения си живот.

„Хора, които се разболяват и умират - това ви кара да се замислите, че сте смъртен“, споделя той. „Миналата година беше година на крайности за мен. Имах ужасни моменти, но и се забавлявах и се наслаждавах на някои аспекти на локдауните."

Изглежда, че не само преживяванията на хората са били различни; имало е смесени изживявания и на ниво отделен човек. Аз лично се почувствах тревожно в началото на пандемията - спомням си, че имах трудности със съня, но се почувствах по-щастлива, когато възстанових връзката с природата и старите приятели, пиех по-малко и създадох по-силни връзки с местната си общност.

Миналия април посочих, че локдаунът не е просто начин за избягване на възможно най-много смъртни случаи; ставаше дума и за това да сме сигурни, че живеем в морално приемливо, нормално общество. В търсенето на душата, което ще последва тази пандемия, може би можем да помислим как да насърчим усещането „всички да сме заедно“ без да е необходима глобална криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
тук вече не може да си сигурен дали е заради ковид или начина им на живот...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Гледах един тип, който изкара статистика за САЩ. Самоубийствата са скочили над 2 пъти. Депресираните хора драстично се е увеличил. В Канада директорката на болница за деца с хранителни растройства каза по официланите новини, че бройката е скочила над 2 пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Нормално. Самоубийците ги пишем умрели от Ковид и всичко наред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още