IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е втора в ЕС по ръст на почасовите разходи за труд през второто тримесечие

Най-силно е увеличението в сектора на строителството

14:58 | 15.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по ръст на общите разходи за труд на час през второто тримесечие на 2021 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Почасовите общи разходи за труд в България се увеличават с 6,7% за периода април-юни.

Първо място по този показател заема Кипър с 14,3% увеличение. Румъния споделя второто място с България с 6,7%, на трето място е Швеция с 6,4%.

Средно за ЕС увеличението на почасовите разходи за труд достига 0,6%, а в еврозоната се отчита спад от 0,1%.

От двата компонента в почасовите разходи за труд разходите за заплати в България се увеличават със 7,2% през второто тримесечие, а другите разходи (осигуровки, отпуски, обезщетения, болнични и пр.) – с 4,3%.

По ръст на почасовите разходи за заплати сме трети в ЕС. На първо място е Кипър с 13,8%, на второ е Полша със 7,9%. Средно за ЕС увеличението на почасовите разходи за заплати е 0,2% за периода, а в еврозоната е отчетено понижение от 0,4%.

Що се отнася до отделните сектори от икономиката, най-бърз е ръстът на почасовите разходи на труд в България в строителството – съответно 13,4% общо, 14,1% за заплати и 9,6% - за други разходи, свързани с труда.

Това ни нарежда на второ място в ЕС, като ни изпреварва само Кипър, където общите разходи за труд в строителството нарастват с 23,2% през второто тримесечие. Средно за ЕС увеличението е 0,2%.

В сектора на услугите общите почасови разходи за труд в България се увеличават с 4,7% за периода, като разходите за заплати нарастват с 5,3%, а другите разходи – с 1,3%. Това ни поставя в топ 10 в ЕС, като най-силно е увеличението на общите разходи в Кипър (17,6%), Румъния (9,5%) и Полша (7,2%).

Общите почасови разходи за труд в сектора на услугите средно за ЕС е 0,2%, като се определя от ръста на другите разходи с 2,5%. Разходите за заплати намаляват с 0,4%.

В индустрията почасовите разходи за труд в България се увеличават с 1,7% през второто тримесечие, като от тях ръстът на разходите за заплати е 2,2%, а другите разходи намаляват с 0,8%. Средно за ЕС се отчита намаление на общите разходи в сектора с 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още