IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделският министър очаква с 20% по-висок добив от грозде тази година

145 хил. тона винено грозде се очаква да бъде прибрано, като от него ще бъдат произведени около 100 млн. литра вино, пресметна проф. д-р Христо Бозуков

18:22 | 15.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: МЗХГ</em></p>

Снимка: МЗХГ

С 20% по-висок добив от грозде очакваме у нас тази година. Това заяви служебният министър на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков. Той и вицепрезидентът на България Илияна Йотова участваха в гроздобер в лозовия масив на вила „Мелник“, която се намира в землището на с. Хърсово, община Сандански, съобщи пресцентърът на МЗХГ.

„145 хиляди тона винено грозде се очаква да бъде прибрано, като от него ще бъдат произведени около 100 милиона литра вино“, пресметна министърът.

Той съобщи, че прогнозите са гроздовата реколта да бъде с добри захарни и качествени показатели. Проф. Бозуков посочи, че българското вино е конкурентно и трябва да се използват всички възможности за неговата реализация на външния пазар.

Аграрният министър съобщи още, че за юни, юли и август от Държавен фонд „Земеделие“ са изплатени близо 12,5 млн. лева на производителите в сектора по различните мерки на Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (2019-2023 г.).

Браншът се предвижда да бъде подпомогнат и чрез мерките срещу пандемията, за прилагането на които беше осигурен финансов ресурс с актуализацията на бюджета.

Илияна Йотова пожела на българските винопроизводители да продължават да спазват качеството, за да отговарят на очакванията на европейските потребители. „Стъпка по стъпка ще удвоим пазарите, такива, каквито сме ги имали. Имаме сериозна продукция, остава още малко помощ от страна на държавата, за да можем да тръгнем по тези пазари”, каза вицепрезидентът, като изтъкна и необходимостта от по-сериозна и широка рекламна кампания на българското производство.

По време на посещението си министър Бозуков проведе среща с представители на бранша, на която се коментираха възможностите за разширяване на пазарите за винопроизводителите, както и целевото подпомагане на сектора, съобщи още земеделското министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още