IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите подкрепиха на първо четене закриване на специализирания съд

ГЕРБ-СДС и ДПС не участваха в гласуването

15:53 | 15.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури гласува парламентът на първо четене с промени в Закона за съдебната власт. Вносители са Христо Иванов от "Демократична България" и група народни представители.

"За" гласуваха 130 депутати, нямаше гласове "против" и "въздържал се". ГЕРБ-СДС и ДПС не участваха в гласуването, предава БТА.

През десетгодишния срок на своето действие специализираните наказателни съдилища и съответните прокуратури не оправдават заложените със създаването им очаквания, като в същото време поетапно се разширява тяхната компетентност без оценка на въздействието за изминалия период, мотивират се авторите на промените в закона.

Съгласно препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право се прецизират текстовете относно необходимото мнозинство в пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) при приемане на решение за избор на председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. За такова решение ще е необходима подкрепата на не по-малко от 17 гласа и мнозинство на членовете, избрани пряко от съдиите.

За да се укрепи независимостта на върховните съдилища се предлага кандидатите за председатели, които се избират от пленума на ВСС, да са действащи членове в пленумите на върховните съдилища най-малко пет години преди провеждането на процедурата по избор.

Депутатите приеха да отпаднат предварителните проверки, извършвани от прокуратурата, и да се фокусира дейността ѝ върху наказателния процес. Разписани са и разпоредби, уреждащи кадровия статут на съдиите и прокурорите в съответствие с предлаганите промени, и такива, които пряко произтичат от променената материалноправна уредба.

"Има такъв народ" поставя на първо място съдебната реформа, закриването на спецсъдилищата и прокуратурата като "бухалки" на властта, коментира Иво Атанасов. Със създаване на невъзможността за съставяне на правителство, за което основната вина е на Христо Иванов ("Демократична България") и на "Изправи се БГ!Ние идваме!", се пресече възможността за извършване на съдебна реформа, изтъкна депутатът. След което Атанасов ги посъветва да "ограничат зависимостта си от финансови благодетели".

Очевидно съдебната реформа се превръща в една тема, която всички искат да си припишат, отговори Христо Иванов, един от вносителите на законопроекта. Цялото това "Христо Иванов е виновен" означава, че всички сме стигнали да искаме тази реформа, използвайте я в предизборната си кампания, колеги, обърна се той към другите политически сили в залата.

ПГ "БСП за България" подкрепя законопроекта, защото според левицата подобна специализация е опасна и ще доведе до репресии, обяви Явор Божанков. Той отбеляза, че явно темата не е приоритет, въпреки че е много важна за обществото. Това е големият провал и грешка на политическите сили, смята Божанков. Закриването на такъв род институции не е лесна работа, защото не трябва да се създадат предпоставки за отказ на правосъдие, добави колегата му Крум Зарков. По думите му, специализираното правосъдие е създавано през годините, защото никой не е могъл да намери формулата за реформиране на самата прокуратура.

Мая Манолова, председател на ПГ "Изправи се БГ!Ние идваме!", подчерта, че за втори път във втори парламент закриването на спецсъдилищата и прокуратури ще мине само на първо четене.

Съпротивата срещу съдебната реформа в това Народно събрание беше огромна въпреки очакванията на българските граждани и въпреки сериозните данни за сериозни отклонения на спецсъдилищата и прокуратура от целите на специализираното правосъдие, за които са били създадени, посочи тя. От 2017 г. досега исканията за прилагане на СРС са над 14 хиляди, от които са разрешени близо 12 хиляди, в т.ч. е използването на СРС срещу протестиращи, отбеляза Манолова.

В това НС правим реформа чрез закриване, изтъкна Цветан Енчев от ДПС. Движението има критики към някои текстове и между двете четения (в следващото НС) ще направи своите предложения. Той предупреди за опасност някои от делата, започнали в момента в спецсъдилищата, да приключат по давност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още