IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Заимов: Дори елитът не иска да погледне в очите дълбоката криза в обществото

Това, което видяхме преди десет години като финансова криза, в момента виждаме като здравна криза, посочи финансистът

22:34 | 15.09.21 г. 11
М. Заимов: Дори елитът не иска да погледне в очите дълбоката криза в обществото

“Изборът сам по себе си е равнороден, когато хората избират. Има обаче и възможността изборът да бъде съдбовен или божествен”, посочи той.

Мартин Заимов каза още, че не е съгласен със становището, че връзките в нашето общество се разпадат. Той по-скоро е убеден, че в момента има изключително много връзки, което позволява обществото да стане хоризонтално - “днес всеки знае всичко и има достъп до всичко”. Това, според Заимов, е причината да се проваля образователната система, защото учениците знаят много повече от учителите.

“Това, което ние видяхме преди десет години като финансова криза, което в момента виждаме като здравна криза и всякакъв друг вид подобна ситуация, е в резултат на еволюцията на човечеството през последните 50 години. Става дума за 70-те години на миналия век, когато златният стандарт се сменя, стабилността се загубва и възстановяването от войната също”, припомни в анализа си на обществено-икономическите отношения финансистът.

Мартин Заимов е категоричен, че в България има елит.

Той посочи, че дори инфлуенсърите в социалните мрежи са някакъв вид елит, защото много са избрали да ги следват и да консумират тяхното съдържание.

Според него сегашното Народно събрание, което по принцип се смята за политически елит, е много по-представително и върши много по-добра работа отколкото 44-ото. Причината за това, по думите му, е, че то е резултат от реален избор на гражданите, независимо дали избирателната активност е била ниска, докато 44-ото Народно събрание е било избрано много по-нечестно.

Каква е ролята на българските елити в условията на разрушен обществен консенсус?

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.  

Всички гости на "В развитие" вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
гн финансита, аз да питам що за фин. криза е имало 2011г (преди 10г)?инфлуенсърите били елит?учениците знаели повече от учителите?на гн заимов май му е време за пенсия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още