IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът "Янев 2" встъпи в длъжност

Обещавам доверието към новия кабинет да бъде оправдано по най-добрия начин, заяви Стефан Янев

09:42 | 16.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев обяви състава на новото служебно правителство. По-рано имената на министрите бяха публикувани в „Държавен вестник”. Очаквано премиер отново е Стефан Янев.

Обещавам доверието към новия кабинет да бъде оправдано по най-добрия начин. Това заяви Стефан Янев в словото си като министър-председател на новия служебен кабинет.

"Задълженията на новия служебен кабинет ще бъдат фокусирани върху организацията на честни и прозрачни избори. Държавата не може да си позволи да функционира в перманентна политическа криза. Нуждаем се от правителство, което да прави промени, да представя смислени политически идеи. Българските граждани заслужават това. Предстоят тежки месеци и ще е необходимо да се полагат още повече усилия", каза още Стефан Янев на церемонията по обявяването на третия служебен кабинет на Румен Радев.

Той се надява на мобилизация на гражданския вот по време на изборите. Нуждаем се от стабилно парламентарно представителство, защото българите заслужават това и България се нуждае от устойчива перспектива, посочи премиерът. 

Новият кабинет ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени, заяви Янев. По думите му оценката ще бъде дадена от българите, защото обществото е най-справедливият съдник.

„Очаквам от вас наред с укрепването на държавността и подготовката на поредните избори, да продължавате с разуми стъпки за излизането от кризата, да работите със смисъл за бедните и слабите, да набележите ясен хоризонт за ускорено развитие и модернизация на страната. В този сложен момент моят избор отново е върху вас“. Това заяви президентът Румен Радев на официалната церемония, на която представи поименно министрите в новия служебен кабинет.

Държавният глава предупреди министрите от новия служебен кабинет, че срещу тях ще продължават да се хвърлят огромни ресурси – парите, медиите и влиянието на хората, които „имат държавата за своя бащиния“. „Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт. Но вие вече доказахте, че имате характер не само да се изправите срещу тежкото наследство, а и да работите за бъдещето на България“, отбеляза държавният глава.  

„Върху вас ще се изсипят последствията от десетилетия на безхаберие, на застой, корупция и некомпетентност в различни области, като например кризата в енергетиката и цената на тока, хаоса и липсата на законност в пътното строителство, които лишиха хиляди честни работници от заплати“, каза Радев.

Президентът отбеляза, че кабинетът „Янев 1“ с действията си е успял да върне част от доверието на българите в институциите.

"За последните месеци служебното правителство проведе честни избори, намалявайки драстично купения и недействителния вот. Правителството разкри тежкото наследство, олигархичния модел на управление, пресече множество корупционни схеми, противопостави се на модела на завладяната държава и задвижи контролните системи на държавата. Постигнат бе рекорден икономически ръст и исторически ниска безработица. Правителството осигури необходимите средства за бизнеса и хората в тежка здравна криза", заяви той.

"След 13 години политическо безхаберие актуализирахме пенсиите, рефомата в ТЕЛК прекрати унижението над хиляди български граждани". С тези думи президентът благодари за резултатите на кабинета „Янев“ и назначи новото служебно правителство.

„За съжаление политическата класа не възприе модела на служебното правителство. НС не успя да излъчи редовно правителство в условия на криза. Разбрахте  колко трудно се възстановява държавността след олигархична система“, обобщи Румен Радев.

Новият кабинет

За пръв път в историята ни служебен кабинет предава властта на служебно правителство, като съставът му се запазва с три изключения.

Новите министри в състава на кабинета „Янев 2" са Валери Белчев - служебен министър на финансите, Христо Алексиев - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, и Даниела Везиева - служебен министър на икономиката.

В промените няма изненади, след като от дни се спекулира, че двама от най-популярните министри - на икономиката и на финансите - Кирил Петков и Асен Василев, вероятно ще оглавят нов политически проект и ще участват във вота за Народно събрание след два месеца. Третото обсъждано име бе на транспортния министър Георги Тодоров. 

Това е третото служебно правителство, което Румен Радев назначава. Първото бе на проф. Огнян Герджиков, когото Радев натовари да бъде служебен премиер, дни след като положи клетва през януари 2017 г.

Така Румен Радев ще бъде първият в най-новата ни история държавен глава, чийто мандат започва със служебен кабинет и завършва с такъв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още