IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" увеличава износа на газ за България с над 52%

Компанията съобщава за ръст на доставките за Европа, но газохранилищата остават полупразни

09:55 | 16.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

От началото на годината "Газпром" е увеличил износа на природен газ за България с 52,3%, става ясно от съобщение на руската газова компания. От публикацията е видно, че износът на газ за Балканите се увеличава съществено - за Румъния увеличението е от почти 350%, за Турция - 158%, а за Сърбия - 126%.

Като цяло износът на газовата компания към Европа се движи близо до рекордните нива, записани през 2018 г. Спрямо същия период на 2020 г. износът се увеличава със 17,4% до 138,6 млрд. куб. метра. В периода януари-средата на септември 2018 г. "Газпром" изнесе 141,3 млрд. куб. метра газ за своите европейски клиенти.

За посочения период "Газпром" е добил 357,7 млрд. куб. метра газ, което е увеличение от почти 18% спрямо 2020 г.

Ситуацията на пазарите на природен газ в Европа е критична - цената се движи до 13-годишен рекорд заради липсващите доставки на суровина. На един от големите газови хъбове - TTF в Нидерландия, цената на природния газ вече надхвърли 72 евро за мегаватчас. Това е ръст от 287% на годишна база, изчислява Market Watch.

Цената на природния газ в България е обвързана с движението на европейските газови пазари. Някои европейски държави предприеха стъпки за смекчаване на удара за потребителите от високите сметки за енергия.

От "Газпром" също отбелязват полупразните газови хранилища само седмици преди началото на новата газова година. Компанията цитира данни на Gas Infrastructure Europe, според които средното ниво на запълняемост на хранилищата в Европа е 62%. Това не е достатъчно за покриване на неравномерното потребление през зимата, особено ако температурите паднат под обичайното.

Заради липсата на газ в Европа все по-често се коментира, че това може да накара институциите да се забързат и да дадат одобрение на "Северен поток 2" по-бързо от очакваното.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още