IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителят на най-високата кула в Европа преговаря за дял в турска болница

Турция отчита забавяне в някои от близо 20 проекта за болници, започнали от 2015 г. насам, чиято обща стойност е 10 млрд. долара

10:46 | 16.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Строителят на най-високата кула в Европа води преговори за придобиването на мажоритарен дял в проект за турска болница в сделка, която може да улесни усилията за преструктуриране на заеми, използвани за финансиране на проекта, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Подразделение на Ronesans Holding иска да придобие дялове от по 24,5% в Webuild и турската строителна компания Kayi Insaat, членове на консорциум, който спечели договор за изграждането и оперирането на проекта за болница в южната провинция Газиантеп, съобщават източниците, пожелали да останат анонимни, защото въпросът е конфиденциален.

Ако сделката е успешна, Ronesans Saglik Yatirim ще инжектира и необходимия капитал за завършване на строителството, допълват източниците. Страните продължават да водят преговори за размера на сделката и опитват да я финализират тази година.

Webuild, която преди време беше позната като Salini Impregilo, Kayi Insaat и Ronesans са отказали коментар. Ronesans, чието име означава „ренесанс“ на турски, засилва присъствието си в сектора на здравните грижи и в същото време се разширява в строителството на имоти, енергетиката и петрохимическата индустрия. През 2018 г. тя завърши небостъргач в родния град на руския президент Владимир Путин Санкт Петербург – сграда с височина 462 м, в която се намира централата на газовия гигант Газпром.

Ronesans, сред чиито проекти е и президентски дворец в Анкара, сключи неотдавна договор с датската компания за фасилити услуги ISS за съвместно опериране на още пет болници, завършени въз основа на модела на публично-частното партньорство в Турция.

Турция регистрира забавяния на строителството в някои от близо двадесет проекта за болници, започнали от 2015 г. насам, чиято обща стойност е 10 млрд. долара, финансирани отчасти с държавни средства. Правителството даде гаранции за заемите и осигури здравни служители, а частни компании обещаха да осигурят немедицинското оборудване и услуги в хода на 25-годишните договори.

Бизнесът беше подложен на допълнителен натиск от обезценяването на турската валута с около 12% спрямо долара през 2021 г., което направи чуждестранния дълг по-скъп в турски лири и принуди много компании да преструктурират кредити.

Болницата в Газиантеп ще има 1875 легла и се очаква да бъде завършена тази година, съобщава министерството на здравеопазването. Консорциумът зад проекта, в който най-голям акционер е Samsung C&T с дял от 26,5%, подписа 18-годишен договор за заем през 2016 г. с кредитори като Export-Import Bank of Korea и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Групата започна преструктуриране на заемите си на стойност 483,5 млн. евро, съобщиха запознати с плана източници през януари. Тя е избрала консултанти, за да помогнат най-напред за разрешаването на проблеми в управлението сред партньорите в болницата и след това за ръководене на преговорите с кредиторите.

Капиталовият принос на Ronesans Saglik Yatirim ще компенсира недостига на финансиране в проекта, защото обещаните пари от някои съществуващи инвеститори не са осигурени, казват двама от източниците. За да се осъществи преструктурирането, други членове на консорциума ще трябва да изпълнят обещанията си за завършване на строителството на болницата, допълват те.

Целта на възможно преструктуриране ще бъде само удължаване на падежа на съществуващи заеми, като в същото време се избегне поемането на нов дълг. Консорциумът включва също Gaziantep PPP Fund, управляван от базираната в Истанбул Actus Asset Management, която има 24,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още