IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В газифицираните общини отоплението на дърва намалява

Над 1 милион куб. м дърва за огрев са осигурени за зимата

12:10 | 16.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В газифицираните общини като Габрово и Севлиево употребата на дърва намалява. В Гоце Делчев и Своге, където  голяма част от домакинствата се топлят на пелети и модерни котли, сериозно спадат емисиите на фини прахови частици, съобщи Министерството на земеделието, храните и горите.

Над 1 млн. пространствени кубични метра (пр. куб. м) дърва за огрев са определени за директни продажби на физически лица по списъци от кметства за 2021 г. От тях 365 хил. пр. куб. м ще бъдат продадени като стояща дървесина, а останалото количество от 675 хил. пр. куб. м като добити от горски склад. 

Тазгодишното количество е над отчетеното за предходната година.

Близо 47% са добитите дърва за огрев от склад, а едва 17% са количества от стояща дървесина.

По данни на държавните горски предприятия в края на август са предоставени чрез директни продажби на физически лица общо 380 хил. пр. куб. м дърва за огрев, с което до момента са задоволени потребностите на 53 460 домакинства. В 15 общини дървата се предоставят изцяло от общинските гори.

Цените са сходни с миналогодишните. Най-търгуваните широколистни видове се предлагат за лична употреба на горски склад на цени между 37 и 48 лева за пр. куб. м без ДДС. Иглолистните видове варират между 24 и 36 лева без ДДС според специфичните условия на района.

Продажната цена на добивани от самите лица за собствени нужди дърва е в границите от 5 лева до 22 лева без ДДС за иглолистни и от 12 лева до 28 лева без ДДС за широколистни видове.

В тези цени не са включени разходите за транспорт, товарене и разтоварване, които допълнително оскъпяват дървата.

Агроминистерството призовава гражданите да се снабдяват само със законно добити дърва за огрев с маркировка.

Купувачът задължително е нужно да изиска и да съхранява оригинала на превозния билет, с който са доставени.

На отнемане подлежи немаркирана дървесина без билет, или ако имената и адреса на притежателя й не съвпадат с вписаните в билета. Глоби се налагат на лица, които притежават незаконно добита дървесина.

Достоверността на документите може да бъде проверена на tickets.iag.bg. При съмнения сигнали се подават на телефон 112.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още