IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Шулева: Българите не си дават сметка за жертвите, отказвайки ваксинация

Непрекъснато даваме трибуна на хора, които говорят абсолютно ненаучни и недоказани неща и облъчват с фалшиви новини, смята бившият вицепремиер

13:28 | 16.09.21 г. 37
Л. Шулева: Българите не си дават сметка за жертвите, отказвайки ваксинация

Справянето с инфлацията, повишаването на цените на енергийния пазар и масираната кампания за преодоляване на негативното отношение към борбата с пандемията трябва да са сред основните задачи на новото служебно правителство. Това препоръча в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Лидия Шулева, зам.-председател в Икономическия и социален съвет, бивш вицепремиер и социален министър. Тя съветва заедно с това бързо да бъде внесен вариант на Плана за възстановяване и устойчивост, защото в бюджета вече са включени авансовите средства по него.

Икономистът смята, че забавянето на скоростта на ваксинация в България е въпрос, за който е необходима голяма обществена подкрепа – както от бизнеса, така и от населението.

„Не мога да си обясня как имаме безкрайна съпротива срещу каквито и да е мерки, свързани с ваксинация или тестване, а от друга страна протестираме срещу ограниченията", недоумява Шулева.

Според нея даже и да се направи масова кампания за имунизация срещу Covid-19, „ако едновременно излизат лица, които обясняват как това е вредно и ще светим при 5G", тя няма да бъде особено успешна.

„Непрекъснато даваме трибуна на хора, които говорят абсолютно ненаучни и недоказани неща и облъчват общественото мнение с фалшиви новини. Не е случаен фактът, че България е по-назад с ваксинацията дори от страни от третия свят. Крайно време е малко да се засрамим и да проявим едно европейско отношение към проблем, който засяга всички", съветва Лидия Шулева.

Тя напомни, че и предишното правителство имаше стратегия за справяне с пандемията, но „ние отказваме всичко".

По думите й не си даваме сметка за големите преки и косвени жертви в обществото и е „крайно време за една много сериозна и масирана кампания за преодоляване на това негативно отношение към справяне с кризата“.

Шулева посочи, че предизвикателствата пред икономиката са изключително големи.

„Те произлизат както от пандемичната и здравна криза, така и от инфлацията, която бе повлияна от световните финансови стимули", смята Шулева и посочи като особен проблем енергийния пазар. „Там нещата не бяха управлявани добре и се надявам сегашното правителство да вземе мерки за успокояване на този пазар – присъединяване към румънския пазар, подкрепа за бизнеса и населението, както в други европейски държави“, коментира тя и уточни, че това може да не е възможно без работещ парламент.

„Вече бившият служебен кабинет успя да продължи мерките за подкрепа на бизнеса в условията на пандемия, макар предвидените в бюджета средства да са били до март-април", коментира Шулева.

Тя е на мнение, че протестите на някои сектори нямат основание, защото са получавали средства през цялото време, ако са отговаряли на условията за помощ.

Планът за възстановяване продължава да не е внесен в Брюксел, напомни Шулева. „Имаше работа по него, но както беше внесена актуализацията на бюджета в парламента, трябваше да се направят максимални усилия за одобрение поне по отношение на някои от ключовите мерки - бъдещето на въглищните централи и състоянието на правосъдната система - поради които Европейската комисия отказва да приеме нашия план“, коментира тя и потвърди, че планът продължава да виси по тези точки.

„Новото служебно правителство ще трябва да поеме риска и да предложи някакъв вариант, който да бъде внесен, най-малкото, защото в бюджета са предвидени авансовите вноски по този план - а за да ги получим, той трябва да бъде внесен“, каза икономистът.

Шулева напомни, че смените в новия служебен кабинет, обявени от президента Румен Радев, бяха очаквани заради честите изказвания на министрите на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев, че искат да продължат усилията си за промяна.

Тези дни трябва да стане известно дали ще създадат нов политически проект, коментира Шулева и посочи, че оценката за работата им е добра и те се радват на добра обществена подкрепа, тъй като са помогнали за възстановяването на доверието и репутацията на изпълнителната власт.

Бившият вицепремиер прогнозира, че в политическото пространство има място за нов проект и обясни, че ниската избирателна активност в голяма степен се дължи на факта, че хората не намират за кого да гласуват, а „представените лица и програми на политическата сцена не отговарят на техните виждания“.

Шулева смята, че подобен проект може да привлече подкрепа от съществуващите партии, но „много по-ценно", според нея, би било, ако създадат платформа и програма, която да привлече негласувалите на предишни избори.

Шулева предполага, че това ще е предпоставка за много по-легитимен бъдещ парламент, който да позволи създаване на по-легитимно мнозинство, което да излъчи редовен кабинет.

„Плащаме много лош обществен данък на придобили гражданственост клишета и етикети, които пречат на бъдещото развитие в българския парламент. „Коалиция" придоби популярност като мръсна дума, а още по-неприятна е думата „преговори", зад която задължително се лепваше етикета „задкулисни". Когато има ясна платформа, и коалицията, и преговорите имат съществено място в създаването на един устойчив кабинет, е мнението на бившия вицепремиер.

В коментар за очакванията за новия служебен кабинет Шулева напомни, че президентът Румен Радев е заявил, че той ще продължи досегашната политика, която на първо място ще трябва да осигури честни избори с по-широко участие на гражданите.

„Надявам се, че съвпадането на президентски и парламентарни избори ще създаде по-голяма мотивация за гласуване“, допълни Шулева.

Повече за свършеното от предходното служебно правителство и очакванията за новото, евентуалните промени в политическия пейзаж на страната може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 8 rate down comment 2
Trustcrusher
преди 2 години
Едно си овца знае, едно си блее...Последно - ваксините предпазват от заболяване изобщо, или намаляват симптомите? Не може и двете...Да сме наясно - няма "само се сменя щама", няма "те по принцип са измислени отдавна"...ТЕЗИ, КОИТО ГИ ПРОИЗВЕЖДАТ ти казват, че ВСЯКА ваксина се тества между 15 и 20+ години. Какво не разбра?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Базови и елементарни въпроси. Ето и отговора - ваксината спасява животи на заболелите, те карат заболяването МНОГО по-леко. Вкарването на убит или частично жив вирус чрез ваксинитане стимулира и развиването на клетъчен имунитет, което казано по-просто, като за тебе, е предпазване от заболяване изобщо. Има какео да се работи по това, но при всички положения е в ПЪТИ по-добре от нищо. Относно ваксините - стария тип ваксина от вида на Астра Зенека, работи на изпитан от десетилетия принцип - вкарването на убит вирус. Всяка противогрипна ваксина работи така, само се сменя щама. РНК ваксините не са измислени вчера, освен това минаха тествания с милиони хора. И последно - коя от богатите държави би била толкова глупава, че да даде на собствените си граждани отрова??! Логика има ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Не говоря за теб, говоря за форуюния мypзилаж, коитп по "странно съвпадение" всичките са антиваксъри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
ами ваксините за грип и ковид по всяка вероятност ще са безплатни само за най-уязвимите групи хора и лекарите . след макс 2 години стават платени за всички останали ... и без това си ги поставят само хора , за които цената им не е проблем , другите да се оправят по общият ред ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 2 години
ако искам мението на някой склададжия или таксиджия, ще си намеря тук в София... не ми е нужно емигрирал такъв да ми дава наклон! Празноглавец е бил баща ти... за 20ст, глей ква беля е направил!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 8
penman
преди 2 години
Ти си поредния празноглав съфорумник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 9
penman
преди 2 години
Пак ще го преболедуваш, щом не се ваксинираш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 4
doba
преди 2 години
Въпрос на подход към ситуацията. Сигурен съм, че АКО за ваксините се беше създал лек дефицит и се дореждаш до тях само с 'връзки', народа щеше да се изпотрепе да се боцка. И да иска още!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 2 години
щото па ти склададжийче си почиваш ... ххахахаха! А твоята уста освен с един ***, с кво друго можем да е затворим ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 2 години
незнам дали говорш за мен.. .но аз не съм антиваксър. Имам сложени всички ваксини като малък (сега като възрастен може да съм изпуснал някоя, защото не съм бил уведомен от ДжиПито, но не мога да съм сигурен) и тази година ваксинирах едногодишната си дъщерята с всички ваксини от списъка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още