IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имплантите - решение за красива усмивка завинаги

Имплантологичното лечение само по себе си има потенциала да бъде вечно. Въпросът е в правилната поддръжка и профилактика, смята д-р Бранимир Кирилов

08:30 | 20.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Имплантите - решение за красива усмивка завинаги

Д-р Бранимир Кирилов е един от водещите имплантолози и орални хирурзи в България. С повече от 15 000 успешно поставени импланти зад гърба си днес той е един от лидерите с доказан опит и задаващ стандартите за качество в областта. Разговаряме с него за имплантологичното лечение и защо то е най-съвременният и сигурен начин да си върнем усмивка и самочувствието, колко излишни са страховете ни и защо е важно да се доверим на специалист с дългогодишен опит в областта.

 

Д-р Кирилов, какво отличава съвременното имплантологично лечение от това преди 10-15 години?

Това, което се промени, е, че ако преди 10-15 години хипотезата беше, че имплант трябва да се постави там, където има кост, то сега хипотезата е, че имплантът трябва да се постави на правилната позиция с оглед на бъдещото възстановяване, така че да се получи едно естетично, функционално и пълноценно възстановяване. Това стана възможно благодарение на многото познания, които се натрупаха в областта на техниките за създаването на кост и за това как след това се манипулират меките тъкани - венеца върху импланта, така че резултатът да е истински пълноценен.

Другата голяма разлика са възможностите за планиране по линия на 3D скенерите, възможностите за хирургични водачи и навигирана имплантология, които дават по-добра сигурност и по-добра гаранция за естетичния резултат на бъдещото възстановяване.

Съвременните схеми за премедикация или медикаментозната подготовка преди операцията, позволява след провеждане на лечението пациента почти да няма болка или болката да е сведена до нуждата от няколкократното приемане на обезболяващо. Така че за всички, които се притесняват от болката при поставянето на импланти, искам да ги успокоя, че тя е напълно контролируема.

Относно възстановяването – това са изцяло биологични процеси. Всички ние имаме заложени в генетичната ни програма това колко бързо се възстановяваме. Генетичната програма например на меките тъкани венец и кожа е да оздравее за около 2 седмици. Това, което може да намали времето за възстановяване е да се спести травмата. Когато оперира опитен специалист, тогава хирургичната травма е по-малка и оздравяването е по-лесно.

При планирането на една операция имат значение много фактори - опита на специалиста, техниката му, инструментите с които борави. Роля играе дори и добрата асистенция на опериращия специалист. Съвременната хирургия е микрохирургия и при нея има значение доброто увеличение с лупи и микроскоп, използването на изключително фини инструменти, по-тънки конци, всичко това с цел на минимална травма. Когато се планират добре всички тези елементи и оздравителният процес е силно съкратен.

Защо това е най-доброто решение при липсващ зъб, независимо от възрастта?

Отговорът на този въпрос е съвсем прост – имплантът е най-доброто решение, защото не разваля съседните зъби. Много често, когато става дума за дефекти в задната част на устата, няма опции да се направи мост, тогава също решението е единствено имплант. В случаите, когато имаме избор между мост или имплант, винаги по-доброто решение е имплант, първо - защото се възстановява функционално костта, и второ - спестява се разрушаването на съседните зъби.

За какво трябва да бъдем внимателни при избора на клиника и специалист, когато ни се наложи да минем през имплантологично лечение?

Опитът и това дали специалистът оперира всеки ден. Това е от водещо значение. Един хирург е такъв, когато оперира всеки ден. За мен един имплантолог трябва да слага минимум 30 импланта на месец, така че да  усъвършенства техниката си непрекъснато. Аз например винаги подбирам операциите си, когато имам меко-тъканна хирургия или пациенти за поставяне на импланти, или за вадене на мъдрец ги обособявам в отделни дни, така че да настроя техниката си изцяло в една посока. Никога не редувам видовете операции. По този начин постигам онази специфична настройка на фината моторика, за да успея да дам най-доброто от себе си в хирургията.

Какви са най-често срещаните митове, които ви се налага да развенчавате свързани с поставянето на импланти?

Отхвърлянето на имплантите е един от големите митове. Гордея се с резултатите си и това, че имам 99 процента успеваемост. Определено има разлика в успеха при пушачи и непушачи. Когато говорим за хора, които пушат, там моя процент на успеваемост е 95 процента.

Резултатите при всеки хирург са различни като под успеваемост разбирам след поставяне на импланта той да е остеоинтегрирал функционално и естетично. Важно е да се знае, че процес на отхвърляне на имплант като биологично явление няма. Това, което се получава, е липса на остеоинтеграция. За това, причината може да бъде в протокола на работа или в самата повърхност на импланта, ако е поставена по-евтина имплантна система. При добрите имплантни системи този процес е много по-контролируем. Възпалителният процес също е причина за отхвърляне на имплант, но когато се работи по добър протокол и специалистът разполага с нужния опит, това е много рядко явление.

Другият мит е свързан с това колко години е възможно да издържи поставения имплант. Имплантът като такъв е вечен, това е титан и може да ни надживее. Най-старите поставени от мен импланти вече са на 21 години и те са в отлично състояние, използват се пълноценно и са напълно функционални, при това при пациент пушач с тежък пародонтит.

Продължителността на ползване на импланта зависи от локални и общи фактори. Като общ фактор мога да дам пример с човек, който развива диабет в годините. Ако той не се контролира и лекува, страдат всички тъкани в устата и така започват възпалителни процеси. Това означава, че зъбите трябва да се профилактират спрямо общото състояние. Профилактиката при здрав човек и такъв с диабет е различна и тук е много важен моментът, в който трябва да се грижим правилно за зъбите си.

Имплантологичното лечение само по себе си има потенциала да бъде вечно. Въпросът е в правилната поддръжка и профилактика на общото и локално здраве. Именно за целите на добрата поддръжка и профилактика, предвид многото пациенти, които сме лекували през годините, създадох и самостоятелен, специализиран център за дентална хигиена - Dental Care Center. Там обединих всички знания, опит и експертиза, за да гарантирам най-правилната и професионална грижа преди и след имплантологичното лечение. 

Кога разбрахте, че имплантологията е вашето призвание и колко хора са минали през вашия стол до сега?

През 2000 г. на курс в Ню Йорк разбрах, че това искам да правя. Имам множество специализации по цял свят, преподавал съм и съм обучил много от работещите специалисти в момента. Последните 7-8 години поставям по 1000 импланта годишно. С днешна дата зад гърба си имам повече от 15 000 успешно поставени импланта. Щастлив съм, че съм върнал нормалния живот и самочувствие на много хора и това за мен е най-голямото професионално призвание, което мога да получа.

За всички, които проявяват интерес към лечение с импланти, ще се радвам да бъда полезен с опита и допринеса за здравето и комфорта ви през дните на отворените врати, които ежегодно организираме в MEDICAL DENT.

Тази година те са от 27 септември до 02 октомври и са безплатни като е необходимо предварително да запишете час, защото интересът е голям и графиците ни се запълват много бързо.

Телефонът за записване за безплатна консултация  през дните на отворените врати за имплантология в Medical Dent е 02/473 87 98.

Седмица на отворените врати (medicaldent.bg)

Мисия: Имплатологична хигиена и свежест — Dental Care Center

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още