IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ спира класацията Doing Business заради Кр. Георгиева и С. Дянков

Позицията на Китай в класацията за 2018 г. е завишена със седем места под натиска на тогавашното ръководство на Световната банка, констатира проверка

20:32 | 16.09.21 г. 4
<p>
	Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Bloomberg LP

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева беше посочена от предишния ѝ работодател Световната банка за оказване на натиск за повишаване на позицията на Китай в класация на икономиките, предава Bloomberg.

Георгиева заяви, че не е съгласна с констатациите.

При проверка на доклада си Doing Business Световната банка е установила толкова сериозни етични проблеми, че е решила да спре изцяло публикуването му, става ясно от комюнике на банката.

Позицията на Китай в доклада за 2018 г., публикуван през октомври 2017 г., трябвало да бъде със седем места по-назад – под номер 85 вместо да остане на 78-о място, отбелязва Световната банка при преглед, публикуван през декември.

„Промените в данните за Китай в Doing Business 2018 изглежда са продукт на два различни вида натиск, оказван от ръководството на банката върху екипа на Doing Business“, съобщава Световната банка в доклад, публикуван в четвъртък.

Банката посочва Георгиева наред със съветника ѝ по онова време Симеон Дянков, бивш финансов министър в кабинета на Бойко Борисов, за оказване на „натиск“ за „внасяне на конкретни промени в данните за Китай в усилия за подобряване на класирането му, точно когато от страната се очакваше да играе ключова роля в кампанията за повишаване на капитала на банката“, става ясно още от съобщението.

Фундаментално несъгласие

Проверката е направена от адвокатската кантора WilmerHale, ангажирана от етичната комисия към Изпълнителния борд на Световната банка, органа, отговарящ за етичните въпроси, свързани с представители на борда. Резултатите от проверката са били оповестени пред изпълнителните директори на Световната банка в сряда и бордът е разрешил тяхното публикуване.

Георгиева беше главен изпълнителен директор на Световната банка преди да бъде избрана за наследник на Кристин Лагард начело на МВФ, партньор на кредитора в Бретън-Уудската система.

„Не съм съгласна фундаментално с констатациите и интерпретациите на проверката за нередности в данните, свързани с моята роля в доклада Doing Business за 2018 г. на Световната банка“, заяви Георгиева в комюнике. „Вече проведох първоначален разговор с членовете на Изпълнителния борд на МВФ по този въпрос“, допълни тя.

През 2018 г. китайски официални представители искали подобряване на позицията на страната им и затова Георгиева и тогавашният президент на Световната банка Джим Йон Ким и екипите им провели поредица от срещи, за да обсъдят начините за промяна на методологията на доклада, така че Китай да се изкачи в класацията, става ясно от доклада след проверката. 

В крайна сметка екипът установил три пункта в данните, които можело да бъдат променени за повишаване на оценката на Китай. Например азиатската страна приела закон, свързан със сигурността на трансакциите. Служителите на Световната банка решили, че висшото ръководство ще бъде удовлетворено, ако Китай получи значително подобение на оценката си за законни права, посочвайки закона като мотив. 

След това бизнес ръководителите изпратили предлаганите промени в три пункта от данните на Симеон Дянков, един от основателите на Doing Business, който написал в отговор: "Отлична работа. Моля, продължете с публикуването на доклада". При разпита си в рамките на проверката Дянков не могъл да обясни защо е одобрил промените в данните и защо е разрешил публикуването на доклада. 

Служителите на банката знаели, че промените са неуместни, но "мнозинството от служителите на Doing Business, с които разговаряхме, изразиха страх от ответни мерки", става ясно от доклада след проверката. 

Въпреки че процесът по събиране на данни за доклада бил приключил, икономистите от Световната банка отворили отново таблиците с данни и променили тези за Китай. Вместо на 85-о място сред страните в света Китай се изкачил на 78-о място благодарение на промените. 

В проверката на WilmerHale се посочват и нередности в данните, използвани за определяне на позициите на Саудитска Арабия и Азербайджан в доклада Doing Business 2020, публикуван през 2019 г., но не са открити доказателства, че членове на кабинета на президента на банката или на Изпълнителния борд са били замесени в тези промени. 

"Занапред ще работим по нод подход за оценка на бизнес и инвестиционния климат", съобщи Световната банка в комюнике. 

Американското финансово министерство, което управлява ангажимента на страната с МВФ и Световната банка, съобщи, че прави преглед на доклада. САЩ имат огромна роля в решенията на базираните във Вашингтон кредитори заради тежестта на вота им.

„Това са сериозни констатации и финансовото министерство анализира доклада“, заяви говорителката на финансовото министерство Александра ЛаМанна. „Основната ни отговорност е да пазим почтеността на международните финансови институции“, допълни тя.

Проблемен доклад

Много конгресмени от Републиканската партия се противопоставят на разширяването на подкрепата за Световната банка и МВФ и новината от днес може да възобнови критиките на републиканците.

Докладът Doing Business играе важна роля в развиващите се пазари, като правителствата често изтъкват издигането в класацията в опит за привличане на чуждестранни инвестиции. Но почтеността на класацията е източник на разгорещен дебат през последните години. Пол Ромър напусна поста си на главен икономист на Световната банка през 2018 г., след като  постави под съмнение промени в класирането на Чили в доклада.

МВФ и Световната банка са изправени пред редица етични проблеми през последните години. Бившият френски финансов министър Доминик Строс-Кан подаде оставка като ръководител на фонда през 2011 г. след обвинения в сексуален тормоз в хотелска стая в Ню Йорк, които в крайна сметка бяха свалени.

През 2007 г. Пол Улфовиц, високопоставен представител на Пентагона в администрацията на Буш, се оттегли от  поста на ръководител на Световната банка заради участието му в уреждането на увеличаване на заплащането и повишаването на приятелката му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Аз и с Дянков се гордея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
крас
преди 2 години
Твърдението ви, че Дянков е бил министър на САКСКОБУРГГОТСКИ е откровенна неистина. Дянков се приземи в България като министър на финансите благодарение на родата си КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА. ГЕОРГИЕВА по недвусмислен начин доказа , че е истински представител на една партия прочела се не само със шкафчетата с пари и злато, но и с управление което е минало границите на нашата държава. ЩО ЗА ЧОВЕК Е ТАЗИ ХИЩНА ПТИЦА?!!ВИЖТЕ ФИЛМА НА ГЕНКА ШЕКЕРОВА : Хаити... Все още в очакванеТОЙ Е ПОСВЕТЕН СПЕЦИАЛНО НА КРИСТАЛИНЧЕТО И 800 -ТЕ МИРИОНА ЕВРО ОТПУСНАТИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ НА БЕДСТВАЩИТЕ ХАИТЯНИ КОИТО БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТОГАВАШНИЯТ КОМИСАР ГЕОРГИЕВА ПОТЪНАХА НЯКЪДЕ В НЕИЗВЕСТНОСТТА. ЕВРОПЕЙЦИТЕ ЗАБРАВЯТ , НО ЩАТИТЕ НЕ ПРОПУСКАТ ТАКИВА СЪЩЕСТВА ДА РУШАТ СИСТЕМАТА ИМ!! Нема лабаво с тях!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
браво кристалинке! ти си наща гордост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
браво кристалинке! ти си наща гордост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още