IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото строителство в САЩ не може да задоволи търсенето

В страната не достигат 5 млн. жилища, а нарушените вериги на доставка и поскъпващите материали създават затруднения на строителните компании

12:27 | 17.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: James MacDonald/Bloomberg</em></p>

Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Американците, които търсят жилище днес, са наясно, че изборът е много ограничен. Предлагането на имоти за продажба в САЩ е близо до рекордно дъно, а пропастта между търсенето и предлагането се разширява, пише CNBC.

САЩ имат недостиг от 5,24 млн. жилища, което е ръст с 1,4 млн. спрямо 2019 г., когато беше 3,84 млн., показва ново изследване на сайта Realtor.com.

Бюрото за преброяване на населението е установило, че 12,3 млн. американски домакинства са били създадени от януари 2012 г. до юни 2021 г., но само 7 млн. нови еднофамилни жилища са били построени през същия период.

Строителството на еднофамилни жилища страда от остър недостиг на работна ръка, който започна много преди пандемията, но беше задълбочен от нея. Нарушаването на веригите на доставка миналата година оскъпи строителните материали на фона на породения от пандемията ръст на търсенето и на цените на терените.

Макар че новите домакинства се създават по-бавно, отколкото преди пандемията, компаниите за жилищно строителство е трябвало да удвоят темпа на строителство на нови жилища през последно време, за да преодолеят пропастта за пет-шест години. Новото домакинство може да живее както в собствено жилище, така и в имот под наем.

„Пандемията определено задълбочи недостига на жилища в САЩ, но данните показват, че създаването на домакинства изпреварваше новото строителство много преди COVID. Казано просто, предлагането на ново строителство не отговаря на търсенето през последните пет години“, коментира главният икономист на Realtor.com Даниел Хейл. „Представителите на поколението Y (Родените между 1980 и 2000 г. – бел. ред.), много от които сега са в 30-те и дори в 40-те си години, разбъркват очакванията на поколението на наемателите“, допълва той.

Строителството на еднофамилни жилища расте стабилно след дъното през 2009 г. по време на световната финансова криза. То все още не е толкова високо, колкото малко преди жилищния бум и в действителност се развива с най-бавния темп от 1995 г. насам, сочат данните на Бюрото за преброяване на населението. По-бавният темп се случва в момент, когато най-голямото поколение навлиза в обичайните години за закупуване на жилище.

PulteGroup, една от най-големите компании за жилищно строителство в САЩ, понижи очакванията си за третото тримесечие и за цялата година за брой завършени жилища, като се позова на нарушените вериги за доставка.

„Въпреки изключителните усилия на нашите търговски партньори проблемите с веригите на доставка преследват индустрията през цялата пандемия и нараснаха през второто полугодие“, коментира главният изпълнителен директор на Pulte Райън Маршал в комюнике. „Продължаваме да работим в тясно сътрудничество с доставчиците ни, но недостигът на различни строителни продукти в съчетание с нарасналите обеми на производство в индустрията на жилищното строителство се отразяват директно на възможностите ни за строителство на жилища според нашето ниво на качество през оставащата част от 2021 г.“, допълва той.

Други строителни компании посочват сходни проблеми. Някои като Pulte казват, че забавят продажбите, за да задоволят натрупаното търсене. В резултат на това книжата на строителните компании се търгуваха на значително по-ниски ценови нива през миналата седмица.

Заради недостига цените на новите и на съществуващите жилища растат с рекорден темп. За новото строителство, което винаги е на по-висока цена, жилищата на средна цена от 300 хил. долара, смятана за относително достъпна, са съставлявали 32% от продажбите на строителните компании през първото полугодие на 2021 г. спрямо 43 на сто през същия период на 2018 г.

Строителните компании просто не могат да си позволят да строят по-евтини жилища заради растящите им разходи.

„Независимо какъв сценарий очаквате, ще е необходима по-значителна промяна в строителството, за да отговори на търсенето в обозримо бъдеще“, смята Хейл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още