Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

България въобще не предвижда офшорни вятърни паркове въпреки потенциала им

Страната ни има потенциал да изгради 116 гигавата вятърни мощности в крайбрежието, сочат изчисленията на ЦИД

0
 
2
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Хахахах 116 ГВт !!! Знаете ли, че средното потребление е от порядъка на 5 ГВт ? Знаете ли, че цяла Германия, която по територия е 4 пъти българската, плюс фермите в Северно море и Прибалтика има 89 ГВт инсталирани ? Това вашето е пълна некадърност и фалшиви новини !
2
 
2
 
4
zelka007 до: bgMan
преди 1 месец
значи , този зелен ток нас не ни интересува ... !! ама въобще ... !! ние ще си харчим въглищарски + въглеродни квоти и козлодуйски ... !! този бъдещ зелен ток се търси в регионът от различни фирми , които искат да си оправят производството и да си го изчистят от въглероден отпечатък . ние вече сме вързани в пазар с унгария , сърбия , гърция и босна и херцеговина . скоро и с другите около нас . ще ти дам пример . албанците пуснхаха в тяхната мрежа един фотоволтаичен парк , който работи на пазарен принцип . целият ток от него е изкупен от фирми . куповачът плаща таксите на местния оператор за свързване и роялди от 5% на държавата в ток ... па те на колко и на кого ще продават си е техна работа . и кой как ще си го харчи също . кой как ще инвестира и колко ще му струва па ич не ни касае . в хамериканско има зверско търсене на зелен ток . в момента най-голямите им вятърни паркове , дори още непостроените , им е изкупен токът за по няколко петилетки напред . чист ток без въглероден отпечатък . зле ли им е на албанците ... ?! ... хем прибират такси от свързването , хем роялди фащат от търговията . мисля , че по-опростенческо не мога да ти го обясня . дано си фанал идеята ... :)))
4
 
0
 
3
преди 1 месец
Говори се за някакъв потенциал но удобно се пропуска фактът, че това е твърде скъпа инвестиция, която може да се изплаща дори над 20 години.
1
 
2
 
2
преди 1 месец
разбира се че може ... това е известно още отпреди 15-20г ... за плуващи турбини ни е раншко малко , че скъпотия все още . но в крайбрежието на шабла не виждам защо да не се строи споделен капацитет с румънците ... т.е. то се вижда и знае защо не се строи ... :))) ... в БГ има 700МВт вятър , босна и херцеговина 2200МВт , сърбия 2000Мвт , гърците само тази година отварят 8700МВт , румънците оперират 1400МВт и отварят тази година само още 1400МВт ... в целият регион се строи , има огромно търсене на зелен ток от всякакви производители за да си оправят въглеродните сертификати , ние обаче сме железарчета - не ... !!
3
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ахахаха след депутатските соларни паркове - сега и това :)Не е истина колко е загубена тая страна.