IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надграждането на информационната система на кадастъра започва до месец

За пълното покритие на страната от кадастралната карта остават между 5% и 6% за урбанизираните територии

14:26 | 17.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Промените в Наредба 5 за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри вече са финализирани и на 31 август нормативният акт е публикуван в „Държавен вестник“.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков по време на откриването на годишната работна среща на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК), цитиран от пресцентъра на регионалното министерство.

Изпълнителният директор на АГКК инж. Виолета Коритарова уточни, че Наредбата ще влезе в сила от 1 октомври.

Шишков посочи, че Агенцията по кадастър има пълната подкрепа на ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, защото това е институцията, която е най-близо до проблемите на хората.

Инж. Коритарова съобщи още, че вече има избран изпълнител за надграждане на информационната система на кадастъра и се надява работата по обновяването ѝ да стартира до месец.

Тя изнесе данни, че съотношението между услуги, заявени по електронен път и на гише, е в полза на електронния портал, като те са вече над 50%. „Това значи, че хората ни имат доверие, ние успяваме да наложим нашите електронни услуги, да докажем на обществото, че те работят, че сме една от малкото администрации, която напълно предоставя всичките си услуги в електронен вид и че по тях се работи равностойно с тези, заявени на гише“, каза инж. Коритарова.

Тя отчете, че през последната година и половина се е повишил броят на подаваните заявления и те достигат до 3000 на ден.

За да се повиши нивото на обслужване, продължава практиката на т.нар. „тайни клиенти“.

Продължава да се работи и по увеличаването на кадастралната карта, като за пълното покритие на страната остават 5-6% за урбанизираните територии. Напълно завършен е процесът за София. В началото на тази година са открити обществени поръчки за останалите непокрити 12 обособени позиции за над 11 хиляди хектара, уточни изпълнителният директор на АГКК.

До края на октомври се очаква да приключи процедурата по избор на изпълнители и през декември да стартира работата по изпълнението на дейностите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още