IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия вижда дългата ръка на Русия в оспорваната си изборна надпревара

Информация от двама запознати с темата източници показва, че руски лица се опитват да попречат или да повлияят на вота в най-голямата икономика в Европа

21:45 | 17.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Държавни представители от Берлин многократно са предупреждавали свои колеги в Кремъл да спрат вълната от кибератаки, усилила се с наближаването на парламентарните избори в Германия на 26 септември.

Според информация от двама запознати с атаката и германския отговор, активността показва, че руски оперативни лица се опитват да попречат или повлияят на вота, съобщава Bloomberg.

Атаката е част от по-широка кампания на група за дезинформация, наречена Ghostwriter, която Германия се свързала с руското военно разузнаване. Активността обаче само се е увеличила след възраженията от Берлин, коментират източниците.

Това кара германските власти да се притесняват, че е възможно компрометираща информация – вероятно придобита чрез хакерски операции, да бъде използвана за разпалване на разделения и насочване на вота, коментират запознатите.

Те определят инцидента като належаща заплаха за сигурността, тъй като изборите са само след седмица.

Тези заключения са били и зад предупреждението от миналата седмица към правителството на президента Владимир Путин във връзка с фишинг имейли, свързани с Ghostwriter, изпратени до германски депутати.

„Германското правителство призовава руското правителство спешно да сложи край на тази неприемлива киберактивност незабавно“, каза говорителката на външното министерство Андреа Сасе на 6 септември. Тогава тя обвини изцяло руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) на военното разузнаване.

От Кремъл многократно са отричали подобни обвинения за намеса в изборите процеси и на други страни – от президентския вот в САЩ през 2016 г. до референдума за Brexit и други гласувания в Канада и Европа.

Моментът за намеса у германския политически живот не би могъл да бъде по-деликатен. С предстоящото оттегляне на канцлера Ангела Меркел резултатите от вота са напълно непредсказуеми – за момента с малка преднина е лидерът на социалдемократите и настоящ финансов министър Олаф Шолц.

Предпочитана цел за руските агенти досега е Зелената партия при управлението на Аналена Бербокр която според Кремъл представлява най-непосредствена заплаха за руските интереси, коментираха по-рано през годината държавни представители. И макар шансовете на Бербок да оглави правителство намаляха значително от пролетта насам, то атаките не намаляват.

Но вместо да се целят в даден резултат – например социалдемократите да спечелят, тъй като те потенциално биха били по-благосклонни към Русия, атаките се фокусират в подкопаването на общественото доверие в институциите, коментират двама запознати

В опит да подсили позициите си държавната прокуратура в Германия започна разследване на вълната кибератаки, давайки на властите и правно преимущество за преследване на злосторниците.

Германската контраразузнавателна агенция – Федерална служба за защита на конституцията, издаде предупреждение в края на август, че частни акаунти на T-Online в Бундестага са били атакувани, показват вътрешни документи, видени от Bloomberg. Тогава агенцията издаде и протокол за защита на членовете на парламента.

Кибератаките в Германия са само върха на айсберга от дезинформация, чийто произход трудно би могъл да бъде проследен и свързан само с руското влияние. Общото между различните атаки е това, че те прокарват определени виждания предимно през широко използвани социални мрежи като Facebook или Telegram.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още