IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път от години МААЕ е оптимист за новите ядрени мощности

Ядрените централи са спестили 60 гигатона въглеродни емисии за последните 50 години

21:15 | 17.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За първи път от инцидента във Фукушима Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) ревизира в посока нагоре прогнозите си за развитие на ядрената енергия, става ясно от публикация с очакванията за сектора до 2050 година. През следващите години ще бъдат инсталирани мощности с нетен електрически капацитет от 792 гигавата, пишат от агенцията.

През 2020 година от МААЕ очакваха нови 715 гигавата ядрени мощности до 2050 година. В момента в експлоатация са общо 393 гигавата ядрени мощности.

Това е оптимистичният сценарий за развитието на ядрената индустрия и зависи от изпълнението на няколко фактора, като например ускоряване на въвеждането на нови технологии, като например използването на ядрена енергия за отопление или производство на водород.

Песимистичният сценарий на МААЕ е до 2050 година ядрените мощности да останат на днешното ниво - 392 гигавата.
Ядрените централи не емитират въглероден диоксид при производството на електроенергия и това ги прави напълно съвместими с новите цели за зелена икономика, коментират още от организацията. Оттам посочват, че ангажиментите по Парижкото споразумение могат да се окажат в подкрепа на индустрията.

Според изчисленията на Международната агенция за енергетика (МАЕ) ядрената енергия е спестила емитирането на 60 гигатона въглероден диоксид през последните 50 години.

Оптимистичните прогнози на МААЕ сочат още, че ядрените мощности ще произвеждат 12% всичката електроенергия. През миналата година очакванията бяха за дял от 11 на сто, а към 2020 година делът на ядрените централи в световния енергиен микс е 10%.

Според най-лошия сценарий за развитието на ядрената енергетика до 2050 година делът на централите ще намалее до 6%.

От МААЕ посочват високата възраст на работещите ядрени блокове днес - средно 30 години. Въпреки че срокът за експлоатация на част от тях е удължен (до 60 години, а дори в някои  случаи - до 80 години), са нужни нови мощности. Това ще бъде едно от предизвикателствата за Европа и Северна Америка, където блоковете са на "пенсионна" възраст.

Спънка пред развитието на ядрената енергетика може да бъдат ниските разходи за изграждането на централи, използващи възобновяеми енергийни източници, както и ниската цена на природния газ. И двата енергийни източника в момента се разглеждат като най-приемлива алтернатива на въглищата и петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още