IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Живков: Токът в България е сред най-евтиния в Европа, но това не ни успокоява

Обсъждат се мерки за подкрепа на енергоемката индустрия, съобщи служебният енергиен министър

17:46 | 17.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Андрей Живков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Андрей Живков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цените на електроенергията в България в момента са сред най-ниските в Европа, което се дължи на мерките, предприети през август, коментира служебният министър на енергетиката Андрей Живков след среща с представителите на индустрията и редица държавни институции, сред които енергийният регулатор и представители на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

В момента не сме в хипотеза за недостиг на електроенергия, обясни Живков и допълни, че има достатъчно работещи мощности. Търси се сценарий обаче за покриване на нуждите, когато един от реакторите на АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъде изведен за планов ремонт.

Тогава нуждите от електроенергия могат да бъдат покрити с включването на още два блока в ТЕЦ "Марица Изток 2", на които до дни приключва плановият ремонт. Има и други опции за покриване на дефицити, като спиране на износа на този етап не се обсъжда, категоричен беше Живков.

Според него в момента вътрешното потребление е в размер на до 4000 мегавата, а останалото производство (около 2000 мегавата) е за износ.

По време на срещата днес (17 септември) са били дискутирани мерки за подкрепа на енергийноинтензивното производство, обясни още енергийният министър, но отказа да изброи някои от тях с мотива, че предложенията все още се събират.

Той обаче обясни, че ще предложи на предприятията, които са под шапката на Министерството на енергетиката, да променят своята търговска политика и да предлагат продукти, които да са в облекчение на индустрията.

За подобна мярка се обявиха преди ден от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). Днес техният председател Стамен Стаменов обясни пред журналистите след срещата в енергийното министерство, че на пазара в България няма недостиг, а паника. "Тази паника е в целия ЕС и се пренася и в България", каза той и обясни, че се търсят решения, които са в съзвучие с европейските правила за подкрепа.

Промяната в енергийните продукти, за които коментира Живков, изискват промяна в правилата за търговия, стана ясно по време на краткия брифинг. БНЕБ обаче не е част от енергийното министерство, а от Министерството на финансите и Живков реално не може да гарантира, че тази промяна ще се случи. По тази причина и ще се водят разговори с представителите на ведомството, за да бъде открито решението на казуса.

Подкрепата за бизнеса ще бъде дискутирана и с Министерството на икономиката, допълни още Андрей Живков.

Сред обсъжданите мерки относно цената на тока е и осигуряване на максимална прозрачност на търговията на БНЕБ. В отговор на журналистически въпрос служебният енергиен министър обясни, че няма подозрения или сигнали за нарушения, но правилата могат да бъдат по-добри, за да бъде по-прозрачна работата на енергийната борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още