IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Проектът на Василев и Петков няма време да се превърне в политическо чудо

Твърде е възможно да имаме парламент от пет, шест, седем партии и не се знае какви ще са комбинациите между тях, очаква проф. Тодор Галунов

21:00 | 17.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Политическият проект на бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков ще постигне резултат, който ще осигури депутати в парламента. Той обаче няма много време да изживее своя възход и да се превърне в “политическо чудо“. Това прогнозира по БНР професор Тодор Галунов, преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

"Ние имаме нов проект, който се реализира по спешност. Той може да е подготвен и малко по-рано. Ако направим сравнение между новия проект и „Има такъв народ“, то „Има такъв народ" тръгна от много по-силни изходни позиции – силно присъствие в българското и медийното политическо пространство, популярно шоу, докато новият проект тръгва малко прибързано и няма голяма подготовка.

Проф. Галунов е на мнение, че новият политически проект е с по-слаби шансове от тези на „Има такъв народ“, но смята, че ще „прескочи стабилно изборната бариера“.

Според него партията ще стои стабилно в парламента, затова очаква тя да хвърли повече яснота върху формирането на нов кабинет. „В този смисъл аз очаквам нейната поява да повиши шанса да се формира правителство“, коментира Тодор Галунов.

Той съветва да не се живее със спомените за 45-ия и 46-ия парламент, защото не се знае как ще се размести политическото пространство с партиите, които се движат между и 3 и 5%.

„Твърде е възможно да имаме парламент от пет, шест, седем партии и не се знае какви ще са комбинациите между тях“,  смята  професор Тодор Галунов.

Той предупреди, че избори 2 в 1 крие потенциални изненади, въпреки че се очаква по-голяма избирателна активност, но отбеляза, че не може да се пренебрегва пандемичната обстановка, която крие изненади и те могат да се проявят след два месеца.

На въпрос как създаването на новия проект ще се отрази върху президентската кампания на Румен Радев, той е на мнение, че сегашният държавен глава влиза като фаворит в тази изборна кампания.

„До голяма степен останалите партии сякаш дълго време се опитваха да му поднесат една служебна победа. В крайна сметка те продължават да нямат своите кандидати. Повечето наблюдатели свързват появата на този проект с президентската институция. Аз не мисля, че това ще промени радикално нагласите, заяви проф. Галунов. – За част от избирателите Радев все още е кандидат предимно на БСП. Тук по-скоро може да има известна доза охлаждане в твърдия електорат на БСП от това, че новият проект се свързва с фигурата на президента.“

Той предположи, че новият проект ще вземе гласове от повечето партии, но най-много от „Има такъв народ“ и дори от „Демократична България“ заради сходство с някои от идеите.

Експертът риторично попита дали новата политическа формация ще успее да активира традиционния избирател, който не стига до урните и смята, че тя няма много време да изживее своя възход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още