IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се измени политическата карта с проекта „Продължаваме промяната“?

Една трета от поддръжниците на новия проект са разочаровани симпатизанти на ИТН, твърди политолог

18:46 | 19.09.21 г. 19
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Бившите министри в служебния кабинет Кирил Петков и Асен Василев обявиха политическия си проект „Продължаваме промяната“. В момента са в процес на разговори с около 7-8 партии и е въпрос на време да обявят коалицията, в рамките на която ще се явят на предстоящите избори през ноември. Условията са формациите да не искат пари и места в листите, ще се водят разговори с всички партии, които споделят визията и ценностите им. В следващия парламент ще има над 121 депутати от „коалиция на почтените“, обявиха днес Петков и Василев при представянето на проекта си за участие в политическия живот на страната.

Ето и първите коментари на анализаторите след направените заявки.

Фокусът на Петков и Василев е по-скоро център - ляво 

Кирил Петков и Асен Василев ще превърнат икономическия маркетинг в оръжие на политическия маркетинг. Това мнение изрази в предаването „Неделя 150“ на БНР икономистът Евгений Кънев за представянето на новия политически проект „Продължаваме промяната“.

Кънев е скептичен, че самостоятелното явяване на Петков и Василев на изборите ще доведе до нещо повече от влизане в парламента. Според него измерената в момента електорална подкрепа за новия политически проект е съществен резултат за партия, която се е заявила току-що, но е далеч от необходимото количество гласове, „които да направят тази партия основен плеймейкър на нашия терен в момента“. 

Ако разсъждаваме рационално, най-добре за България е да се обединят всички сили, които искат промяна на статуквото, посочи Евгений Кънев. Такова обединение на този етап обаче е трудно постижимо, допълни той.

Фокусът на Петков и Василев е по-скоро център – ляво и това е видно далеч преди обявяването на намеренията им за участие в политиката, отбеляза Кънев. Това според него е проличало в актуализацията на бюджета с акцент върху пенсиите и при посещението им в Раднево и разговорите за бъдещето на комплекса „Марица Изток“.

У нас има огромна пропаст между заможните и бедните, изтъкна икономистът. „Те правилно се насочват към тази ниша, защото тя е неуплътнена политически, доколкото само БСП се свързва с лявото политическо пространство у нас. Дори лявата като изяви ИТН беше прокламирана от лидера й Трифонов като дясна партия. Истината у нас е, че има масова бедност. Масово гласуване и получаването на голям изборен резултат може да бъде постигнато по-скоро от бедните хора, отколкото от средната класа, която е сравнително малка в България. Като маркетинг много добре са се насочили.“

„Така влязоха в обувките по-скоро на ляво мислещите хора. Те може като произход, начин на изява и намерения донякъде да съвпадат с ДБ, да кажем, но същевременно си дават ясна сметка, че целят по-друг тип електорат от този на „Демократична България“, допълни Евгений Кънев.

1/3 от поддръжниците на новия проект са разочаровани симпатизанти на ИТН

Една трета от поддръжката на Петков и Василев и тяхната нова формация идва от разочаровани симпатизанти на „Има такъв народ“. Това каза пред БНР политологът Димитър Ганев от Изследователския център „Тренд“. Той обаче смята, че не става дума за разцепление в демократичната общност.

По-голямата част от подкрепилите ДБ на последните два избора остават привърженици на тази формация, уточни Ганев. По думите му около 50-60 хиляди гласа преминават от ДБ към формацията „Продължаваме промяната“.

Тепърва тази формация ще добива по-ясен образ, ще видим повече лица и повече послания, допълни Димитър Ганев. Казусът с регистрацията и партията мандатоносител според него се преекспонира.

Благодарение на участието си в служебния кабинет Петков и Василев натрупаха целия си политически капитал, коментира Ганев в предаването „Политически НЕкоректно“.

„Освен това, ясно се вижда, че и част от левите избиратели, от тези, които гравитират традиционно в лявото политическо пространство, припознават тези хора със симпатия, най-вече заради легитимацията на президента Радев, който ги легитимира през служебен кабинет. Затова БСП става много ревнива към този проект.“

Проектът събира една политическа перспектива за България

Съмнявам се, че Кирил Петков и Асен Василев могат да обединят около себе си т.нар. партии на протеста, защото тези партии не са готови за това. Това мнение изрази пред БНР политологът Иван Начев, изпълнителен директор на Българското училище за политика „Димитър Паница“.

„Тази промяна, която те лансират, действително може да доведе до подкрепа в българското общество, която да ги позиционира на добро място в следващия парламент.“

„Хората, които ще гласуват за тях, са хора, които искат да има надежда, които искат наистина някакви неща да се оправят и да започне България да прилича на европейска държава. Ние сме 15 години държава членка на Европейския съюз и всеки който познава европейската интеграция много добре знае, че на десетата година и най-бедните държави са били много по-добре, отколкото ние сме след 15 години членство. Този политически проект събира една политическа перспектива за България“, подчерта Начев в предаването „Неделя 150“.

Очевидно нашето общество се нуждае от промяна, която трябва да върви в две посоки – както в системните партии, така и в протестните, отбеляза анализаторът. Според Иван Начев системните партии не си дават сметка, че профилът на избирателя се е променил.

Ако десните партии продължат да се държат като ощипани, десницата няма голямо бъдеще у нас, смята Начев.

Той не изключва към проекта на Петков и Василев да се присъединят и хора, които са възлагали надежди „и на предишни политически авантюристи“.

„До висока степен може да привлече т.нар. мек избирател, който не е решил към момента кого да подкрепи.“

Българският политически живот се характеризира не само с политическото номадство, а и с това, че много често политическите трупове възкръсват, посочи Иван Начев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
да ти еббба мамммата тъппа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
държава няма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
Продължаваме промяната или " Продължаваме измамата " ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 2 години
Тука си прав. :) Още не ме е изкушила толкова политиката. На дневен ред ми е все още трупане на лично благосъстояние :) А морала ми не позволява да го правя през държавата. Пък и имам и аз двойно гражданството и не ща да ставам за резил като Киро Канедеца, ака Киро " умното". ОЩЕ 10тина г ще ми трябва паспорта на джуджето. После вече мога се замисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
В зората на демокрацията имаше едно пребоядисано бкп-седесарче - Нейчо Неев, дето от енергетик в Кремиковци по соца добута до вицепремиер от СДС в некъв служебен кабинет - май на Любен Беров. Та той изтресе нещо, дето остана в българския политически фолклор: Нещо ме напъна да го перефразирам: ;) :lol: (Не е покана за политически проект, ама всъщност . . . ) ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 5
Momchil_Matev
преди 2 години
С мандат на Настимир Ананиев, който е главният виновник за трагичната ситуация по отношение на регулацията по пътищата, не бих си и помислил да пипна бюлетина за тези!Експерт... бивш ГЕРБ-аджия. Не, благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
BezEmotsia
преди 2 години
Кънев продължава да внушава, че Петков/Василев са център-ляв проект, с надеждата да не изсмучат електоралната сила на ДБ. Да, те са привърженици на "Третия път", но нямат нищо общо с разбиранията на БСП и разни други БГ левичари - всъщност най-видните образци на "Третия път" са Бил и Блеър. Дали някой може да каже, че нашите леви, в лицето на БСП, имат общо с Клинтън и Блеър? Едва ли!Какво ще каже Кънев за твърдението, че Петков/Василев няма да повишават данъците и дефицита? Това леви мерки ли са, другарю Е.Кънев?Нима социалните резултати са патент на левичарите? В никакъв случай, западният свят отдавна го е показъл. Кънев не го е разбрал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 2 години
И за славчовата партия ги говореше същите тая :) Аз като ти казвам, че тишината в спалнята й ражда чудовища, ти... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 5
potten
преди 2 години
За прехода е ясно че е време да вървим към приключването му. Но за мен е по-важно, че след 12г. крайно дясно управление най-после имаме надежда за така дълго отлаганите леви реформи в странта ни. Реално, всичко правено в странта ни последните 12г. е крайно дясно, докато ЕС прилагаше през това време много леви политики. Абе дори Румъния 14-15г. въведе ниско ДДС за храни и лекарства, дори Румъния, а у нас все още няма нищо. Време е и за мялко лява политика, не става само с дясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 5
pass
преди 2 години
Добре е, че новата партия иска да продължим с прехода и реформите, все пак и това трябва да се свърши. Започнахме прехода преди вече повече от 30г., време е да вървим към приключването му Вече задминахме средата на прехода, но имаме едно поне още 20г. работа по него за да приключим успешно с прехода. Така че всички би трябвало да подкрепят заявката за продължаването на прехода и реформите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още