IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се измени политическата карта с проекта „Продължаваме промяната“?

Една трета от поддръжниците на новия проект са разочаровани симпатизанти на ИТН, твърди политолог

18:46 | 19.09.21 г. 19
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Бившите министри в служебния кабинет Кирил Петков и Асен Василев обявиха политическия си проект „Продължаваме промяната“. В момента са в процес на разговори с около 7-8 партии и е въпрос на време да обявят коалицията, в рамките на която ще се явят на предстоящите избори през ноември. Условията са формациите да не искат пари и места в листите, ще се водят разговори с всички партии, които споделят визията и ценностите им. В следващия парламент ще има над 121 депутати от „коалиция на почтените“, обявиха днес Петков и Василев при представянето на проекта си за участие в политическия живот на страната.

Ето и първите коментари на анализаторите след направените заявки.

Фокусът на Петков и Василев е по-скоро център - ляво 

Кирил Петков и Асен Василев ще превърнат икономическия маркетинг в оръжие на политическия маркетинг. Това мнение изрази в предаването „Неделя 150“ на БНР икономистът Евгений Кънев за представянето на новия политически проект „Продължаваме промяната“.

Кънев е скептичен, че самостоятелното явяване на Петков и Василев на изборите ще доведе до нещо повече от влизане в парламента. Според него измерената в момента електорална подкрепа за новия политически проект е съществен резултат за партия, която се е заявила току-що, но е далеч от необходимото количество гласове, „които да направят тази партия основен плеймейкър на нашия терен в момента“. 

Ако разсъждаваме рационално, най-добре за България е да се обединят всички сили, които искат промяна на статуквото, посочи Евгений Кънев. Такова обединение на този етап обаче е трудно постижимо, допълни той.

Фокусът на Петков и Василев е по-скоро център – ляво и това е видно далеч преди обявяването на намеренията им за участие в политиката, отбеляза Кънев. Това според него е проличало в актуализацията на бюджета с акцент върху пенсиите и при посещението им в Раднево и разговорите за бъдещето на комплекса „Марица Изток“.

У нас има огромна пропаст между заможните и бедните, изтъкна икономистът. „Те правилно се насочват към тази ниша, защото тя е неуплътнена политически, доколкото само БСП се свързва с лявото политическо пространство у нас. Дори лявата като изяви ИТН беше прокламирана от лидера й Трифонов като дясна партия. Истината у нас е, че има масова бедност. Масово гласуване и получаването на голям изборен резултат може да бъде постигнато по-скоро от бедните хора, отколкото от средната класа, която е сравнително малка в България. Като маркетинг много добре са се насочили.“

„Така влязоха в обувките по-скоро на ляво мислещите хора. Те може като произход, начин на изява и намерения донякъде да съвпадат с ДБ, да кажем, но същевременно си дават ясна сметка, че целят по-друг тип електорат от този на „Демократична България“, допълни Евгений Кънев.

1/3 от поддръжниците на новия проект са разочаровани симпатизанти на ИТН

Една трета от поддръжката на Петков и Василев и тяхната нова формация идва от разочаровани симпатизанти на „Има такъв народ“. Това каза пред БНР политологът Димитър Ганев от Изследователския център „Тренд“. Той обаче смята, че не става дума за разцепление в демократичната общност.

По-голямата част от подкрепилите ДБ на последните два избора остават привърженици на тази формация, уточни Ганев. По думите му около 50-60 хиляди гласа преминават от ДБ към формацията „Продължаваме промяната“.

Тепърва тази формация ще добива по-ясен образ, ще видим повече лица и повече послания, допълни Димитър Ганев. Казусът с регистрацията и партията мандатоносител според него се преекспонира.

Благодарение на участието си в служебния кабинет Петков и Василев натрупаха целия си политически капитал, коментира Ганев в предаването „Политически НЕкоректно“.

„Освен това, ясно се вижда, че и част от левите избиратели, от тези, които гравитират традиционно в лявото политическо пространство, припознават тези хора със симпатия, най-вече заради легитимацията на президента Радев, който ги легитимира през служебен кабинет. Затова БСП става много ревнива към този проект.“

Проектът събира една политическа перспектива за България

Съмнявам се, че Кирил Петков и Асен Василев могат да обединят около себе си т.нар. партии на протеста, защото тези партии не са готови за това. Това мнение изрази пред БНР политологът Иван Начев, изпълнителен директор на Българското училище за политика „Димитър Паница“.

„Тази промяна, която те лансират, действително може да доведе до подкрепа в българското общество, която да ги позиционира на добро място в следващия парламент.“

„Хората, които ще гласуват за тях, са хора, които искат да има надежда, които искат наистина някакви неща да се оправят и да започне България да прилича на европейска държава. Ние сме 15 години държава членка на Европейския съюз и всеки който познава европейската интеграция много добре знае, че на десетата година и най-бедните държави са били много по-добре, отколкото ние сме след 15 години членство. Този политически проект събира една политическа перспектива за България“, подчерта Начев в предаването „Неделя 150“.

Очевидно нашето общество се нуждае от промяна, която трябва да върви в две посоки – както в системните партии, така и в протестните, отбеляза анализаторът. Според Иван Начев системните партии не си дават сметка, че профилът на избирателя се е променил.

Ако десните партии продължат да се държат като ощипани, десницата няма голямо бъдеще у нас, смята Начев.

Той не изключва към проекта на Петков и Василев да се присъединят и хора, които са възлагали надежди „и на предишни политически авантюристи“.

„До висока степен може да привлече т.нар. мек избирател, който не е решил към момента кого да подкрепи.“

Българският политически живот се характеризира не само с политическото номадство, а и с това, че много често политическите трупове възкръсват, посочи Иван Начев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
но щом дядя вова лае по тях , може да са добро нещо ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
От кога Мoлoтов е цензурирана дума? !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Бдете! С ловджийску пушки, коктейли ***, със Звездно-полосати знамена! Но пасаран!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 9
penman
преди 2 години
Това е поредния инженерен проект на новото КГБ да остави тяхното прокси Радев като държавен глава и същевременно да овладее и изпълнителната власт! Тогава - сбогом Европа, сбогом демокрация, да живее Масква и тавариш Путин! Хора бдете!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
Всеки може да хвърля, обаче да видим файда имаше ли? Ми не, още заеми - айде честито ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
evlogi
преди 2 години
"...Една трета от поддръжниците на новия проект са разочаровани симпатизанти на ИТН..."Подозирам,че скоро ще са още по-разочаровани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
дядя Вова
преди 2 години
Не се радвай на младо прасенце и нов началник. Не знаеш каква *** ще излезе. Ако не бяха от системата (зидарчета, мафиотчета,сорросидчета) никой нямаше да ги сложи на власт. То и Боко в началото беше Рамбо, *** бързо после стана Тиква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
ти и за "отдъхни си БГ , ние си отиваме" се беше въодушевила , пък виж какво стана ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 11
serafima
преди 2 години
Самият факт, че хвърлиха камък в блатото, ги прави достойни за уважение. Кирил Петков вдигна високо летвата с енергичната си работа в Министерството на икономиката. Защо ли тези образовани и амбициозни и излъчващи позитивизъм и почтеност мъже, предизвикват сред някои настанили се вече на политическия пазар у нас, бурно отричане?Да им пожелаем УСПЕХ и безкомпромисност по пътя, по който са тръгнали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още