IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на Путин печели изборите в Русия, но губи подкрепа

При преброени 64% от бюлетините "Единна Русия" е спечелила близо 48% от гласовете, а най-близкият й съперник - Комунистическата партия - около 21%

08:36 | 20.09.21 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Управляващата партия в Русия, която подкрепя президента Владимир Путин - "Единна Русия", запазва парламентарното си мнозинство след изборите въпреки загубата на над една десета от подкрепата си, сочат частични резултати в понеделник, цитирани от Ройтерс.

При преброени 64% от бюлетините Централната избирателна комисия заяви, че "Единна Русия" е спечелила близо 48% от гласовете, а най-близкият ѝ съперник - Комунистическата партия - около 21%.

Въпреки че се равняват на категорична победа, резултатите изглеждат като малко по-слабо представяне за "Единна Русия" от последните парламентарни избори през 2016 г., когато партията спечели малко над 54% от гласовете.

Подкрепата на партията бе подкопана от дългогодишни проблеми с жизнения стандарт в страната и обвинения в корупция от затворения критик на Кремъл Алексей Навални, както и от тактическа кампания за гласуване, организирана от съюзниците на Навални.

Критиците на Кремъл твърдят, че изборите са били фалшифицирани. Според тях "Единна Русия" би се представила по-слабо в честна надпревара, като имат предвид предизборната репресия, която забрани движението на Навални, забрани на съюзниците му да се кандидатират и атакува критични медии и неправителствени организации.

Избирателните органи заявиха, че са анулирали всички резултати в избирателните секции, където е имало очевидни нередности, и че изборите като цяло са били честни.

Изглежда малко вероятно резултатът да промени политическия пейзаж в страната, като Путин, който е на власт като президент или премиер от 1999 г. насам, все още доминира преди следващите президентски избори през 2024 г. Самият той все още не е обявил дали ще се кандидатира. 68-годишният президент остава популярна фигура сред много руснаци, които му приписват заслугата, че застава срещу Запада и възстановява националната гордост.

Частичните резултати показват още, че Комунистическата партия завършва на второ място, следвана от националистическата партия Либерално-демократическа партия на Русия (ЛДПР) с около 8% и партията "Справедлива Русия" с около 7%. И трите партии обикновено подкрепят Кремъл по повечето ключови въпроси.

По всичко изглежда, че в парламента ще влезе и нова партия, наречена "Нови хора".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 2 години
чакай ... не бързай, да не се окаже че има сили за 4то правителство.... то и при нас незнам що харчим пари за избори... може би защото сме в ЕС и тоя цирк е нужен за пред чужденците! ... ако не бяхме в ЕС, дали БОко нямаше да печели с 70-80%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis23
преди 2 години
има ли са възможност, да са си избрали друг да нема после тука от форумните ***, ама диктатор, ама морги прайл за руските и укринските войници, ама се къпал у еленска кръв да ги *** кат риби и пълни кат агнета, изял баба си, леля си .... такиа вече сме ги чели, така че Джуджаро ше стои там, щот народа си го е избрал и толкоз ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
mrynmryn
преди 2 години
Може да ги спечели, но не мисля, че ще има достатъчно гласове за правителство. А за Путин е ясно, дори не знам, защо си харчат парите за избори. Да го оставят докато умре Путин и после да правят избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 2 години
не им се подигравай, същото важи и за нас.. сега пак ще си изберем Мутрата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мозъчни инвалиди....щом пyтeтo е отново пръв, а втори са комунистите. Впиянчени мазохисти. Ами заслужават си съдбата. Язък за младите и умните от градовете, но те ще си намерят начина да се разкарат, както и предишното поколение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още