IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява на фона на очакванията за затягане на политиката на Фед*

Доларът поскъпва за трети пореден ден, което увеличава цената на стоките, търгувани с тази валута, правейки ги по-малко привлекателни за инвеститорите

09:44 | 20.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролните цени отчитат понижение с укрепването на долара, като инвеститорите насочват вниманието си към предстоящото заседание на Федералния резерв, на което се очаква представителите на централната банка на САЩ да понижат темпа на закупуване на активи, съобщава Bloomberg.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 0,54% до 74,93 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate поевтиняват с 0,65 на сто до 71,50 долара за барел.

Доларът поскъпва за трети пореден ден, което увеличава цената на стоките, търгувани с тази валута, правейки ги по-малко привлекателни за инвеститорите.

петрол1 петрол1

Петролните трейдъри се фокусират върху предстоящото двудневно заседание на Фед, на което служителите на регулатора се очаква да затегнат своята политика за стимулиране на американската икономика.

Разпространението на делта варианта на коронавируса натежава върху прогнозите за търсенето на петрол, като се очаква то да спадне заради наново въвежданите ограничения за овладяване на заразата в различните краища на света. Световният пазар се затяга, като фокусът се измества към енергийната криза, която започва да се очертава в световен мащаб – евентуален трамплин за търсенето на петрол.

петрол2 петрол2

Цените на енергийните продукти се повишават с възстановяването на икономиката, особено тези на природния газ, което води до пренасочване към други енергийни ресурси. Прогнозите показват, че търсенето на дизел в Азия нараства през зимата, докато употребата на петрол за генериране на електроенергия в САЩ се очаква да скочи.

Американската банка Goldman Sachs заяви, че пазарът на суров петрол няма да може да покрие започналата в широк мащаб подмяна на скъпия газ с алтернативни течни изкопаеми горива при производството на електроенергия и в промишления сектор.

Ирак очаква петролните цени да достигнат стойности около 70 долара за барел през първото тримесечие на следващата година, като балансирането на пазара ще се поддържа от месечните увеличение в предлагането от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, водени от Русия.

*Информацията е актуална към 09:10 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Karo
преди 2 години
Времее и ЕЦБ да последва примера и да започне затягането за да се намали облегчаването
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още