IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще намери ли "опаковка" за изборите проектът на Кирил Петков?

Формацията търси единомишленици, които да не искат пари, да не искат промяна на политиките и да не искат да редят хора в листите на структурата

11:13 | 20.09.21 г. 3
<p>
	Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Регистрацията на партиите и коалициите за предстоящите избори започва на 21 септември. След като бившите служебни министри Кирил  Петков и Асен Василев представиха новия си проект „Продължаваме промяната“, въпросът е с кого ще се обединят за участие в изборите, тъй като времето е твърде кратко за регистрация на партия.

Ние бихме искали да направим собствена партия, с която да отидем на изборите, заяви пред bTV Калина Константинова от формацията. Тя идва от екипа на Петков в Министерството на икономиката, била е негов заместник и съветник. Константинова допълни, че формацията търси единомишленици, които да не искат пари, да не искат промяна на политиките и да не искат да редят хора в листите на структурата, а „да ни помогнат, да бъдат нашата опаковка“.

Няма да търсим да крадем депутати. Искаме нашата коалиция да се казва „Продължаваме промяната“, добави тя.

Константинова коментира, че плановете на екипа й не са могли да се осъществят за 4 месеца и „ако искаме промяната да се случи, трябва да продължим със собствени сили и воля да работим за това“.

„Зад Кирил Петков седи един голям отбор“, каза тя.

Тя посочи, че формацията иска с десни инструменти да работи за социална политика, без да се вдигат данъците и да се увеличава дефицитът. „Държавата трябва да се махне от пътя на бизнеса, за да си върши той работата. От друга страна, трябва да подобриш средата, за да протече животът на хората тук“, заяви бившият зам.-министър.

Калина Константинова заяви още, че не е била член на партия.

Запитана как формацията ще работи с Настимир Ананиев, който е бил учредител на ДБГ, лице на сдружение “СЕГА” и лидер на партия “Волт”, тя заяви, че не е участвала в преговорите и не е запозната.

Тя отхвърли твърденията, че са президентска партия, но беше категорична, че ще подкрепят Румен Радев на предстоящия вот.

‍Очакванията към нас наистина са много, отчете пред БНТ Яна Балникова, представител на новия проект и доскоро зам.-министър на Кирил Петков в Министерство на икономиката.

„Това, което видяхме последните 4 месеца в министерството, беше просто разочароващо и обезсърчаващо на много нива - където и да отворим, каквото и да пипнем, който и процес да проучим - все излиза някакъв проблем“, коментира тя и посочи като проблем контрола върху изразходването на средствата.

По думите й хората в екипа на Петков идват от различни бизнеси и знаят какво пречи на един бизнес да се развива и на инвестициите да идват у нас. За стабилна икономика е необходимо да липсва корупция и съдебната система да е силна, каза тя.

Има разговори между “Волт” и „Продължаваме промяната“, те започнаха през уикенда, каза пред БНР Настимир Ананиев от “Волт”.

„Ние сме пред подписването на споразумение, което да осигури явяването на коалицията „Продължаваме промяната“, обясни той и посочи, че новата формация води разговори с няколко партии, като се надява те да не са участвали във властта и да имат европейски профил.

За формацията на Петков Ананиев каза: „Проектът ни харесва, профилът ни харесва, харесват ни действията. За четири месеца видяхме конкретни действия – борба с корупцията, вкарване на пари в хазната. Като се спрат кражбите, пари има и те могат да стигнат до нуждаещите се“.

Ананиев посочи, че в България голям проблем са лобистките интереси при прокарването на законодателство. Политик е мръсна дума в България, а тя не трябва да бъде такава, апелира Ананиев.

Той е съгласен да подпише искания от Петков договор за почтеност. По повод условието хората в коалицията да не са били в повече от една партия, той каза: Аз съм бил само в една партия преди ВОЛТ, това е ДБГ“. Запитан дали няма да стане ракета-носител, само за да влезе в НС, той каза, че паралелът с НДСВ е „опит да се сугестират хората“.

В споразумението има текст, че няма да се работи с ГЕРБ и ДПС, заяви още Ананиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
крас
преди 2 години
ПОРЕДНИТЕ КРАДЛИВИ ЦАРСКИ ЮПИТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
melon
преди 2 години
Абе защо имам дежа вю...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
BezEmotsia
преди 2 години
Настимир е такава миризлива опаковка, че никой няма да иска да се докосне до съдържанието.Харвардците да помислят с кого се сдружават, ако искат да имат някакъв успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още