IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото наследство на Меркел

Германците са по-богати, има повече заетост за жените, но Германия не успя да се подготви за едно по-зелено дигитално бъдеще

17:01 | 20.09.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

За своите 16 години управление германският канцлер Ангела Меркел се е срещала с четирима американски и френски президенти, петима британски министър-председатели и деветима италиански и японски премиери. Често описвана като най-силната жена в света, тя управлява и икономическото възстановяване на страната. От 2005 г. насам Германия се превърна от „болния човек на Европа“ в икономическа суперсила, коментира Financial Times.

Може би най-забележителното от всичко, което Меркел, с рейтинг на одобрение от над 80%, управлява бе сериозния ръст на работните възможности за жените и застаряващото поколение, докато в същото време прие над 1 милион бежанци.

Въпреки това наследството, което Меркел ще остави на Германия след федералните избори през септември, е доста разнообразно. Честа критика срещу нея е, че макар тя да доказа, че умело управлява кризи, в нейните три мандата като канцлер липсваше визия и тя оставя Германия неподготвена за едно по-зелен и дигитализиран свят.

Икономическо „чудо“

От 2005 г. насам германският брутен вътрешен продукт на глава на населението е нараствал с два пъти по-бърз темп от този на Обединеното кралство, Канада, Япония или Франция.

Днес германците могат да се насладят на процес, който Карстен Бжески, ръководител на макроикономическите проучвания в ING, нарича „второто икономическо чудо“ на Германия. С безработица, доближаваща близо 20-годишно дъно, почти 70% от германците казват, че са доволни от икономическата си ситуация.

Не целият успех обаче се дължи на Меркел. Голяма част от основите бяха положени от реформите на нейния предшественик – Герхард Шрьодер, казва главният икономист за Европа в Credit Suisse Невил Хил. Второто икономическо чудо на Германия се случи „без правителството на Меркел да направи... каквото и да е“, добавя главният икономист на Center for European Reform Кристиан Одендал.

Нещо повече, германското производство, което в момента представлява 40% от цялото производство на еврозоната, подкрепи възхода на Китай. Днес германската зависимост от Китай като пазар за износ е уникално висока в еврозоната.

Въпреки това Меркел не стоеше настрана, докато Германия ставаше все по-богата. Нейният отговор на финансовата криза от 2009 г., например схемата за пари в брой, която подкрепи продажбата на автомобили, помогна на икономиката. Както направи и решението ѝ да насочи милиарди евро към германската програма Kurzarbeit (Краткосрочна заетост) – държавна система за осигуряване при безработица.

Едно от последствията от тази стъпка бе успехът на Германия в създаването на нови работни места.

Последна актуализация: 18:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Ако Меркел разполагаше с ядрени оръжия, щеше да свърши много повече. Като цяло перфектна работа, в тежки времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още