IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Салчев: COVID зоните са допълнителна, а не заместваща мярка

Здравната каса като платец е готова да посрещне и това предизвикателство, каза управителят на фонда

12:52 | 20.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

За да работят лечебните заведения за доболнична медицинска помощ като COVID зони, те ще трябва да подпишат Анекс към договора си със Здравната каса. Анексите към договорите на лечебните заведения с НЗОК са изпратени в четвъртък и ще трябва да бъдат подписани, за да се използва механизмът през зоните да се изписват безплатни лекарства за лечение на леките случаи на коронавирус.

Това обясни пред БНР управителят на Здравната каса Петко Салчев. В момента има разкрити малко над 60 такива зони. Лечебните заведения получават за тази дейност 30 000 на месец, а специалистите там – по 25 лв. на преглед.

Анексите се подписват от лечебните заведения по желание, а не насила, допълни Салчев. „Не можем да накараме нито едно лечебно заведение да изпълнява насила тези дейности. Това не е заместваща всички останали мерки, а допълнителна мярка", подчерта той по БНР.

По думите му това е допълнителна опция, която позволява пациенти, доказани с коронавирус, да бъдат наблюдавани и лекувани в домашни условия. 

Личните лекари не са изключени от този процес, те могат да издават електронни направления, уточни управителят на Здравната каса.

Салчев определи COVID зоните като „една хубава идея, която трябва да бъде добре подготвена организационно“.

Касата като платец е готова да посрещне и това предизвикателство, декларира той.

Припомняме, че от 17 септември пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, ще получават безплатни лекарства.

Също така ще има възможност да им бъдат извършвани клинични прегледи, лабораторни изследвания, както и да им бъдат направени рентгенови снимки. За първи път НЗОК ще заплаща лечението на пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в домашни условия.

Лекарствата, които ще бъдат отпускани на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването.

Инициативата за разкриване на COVID зони на здравния министър Стойчо Кацаров е част от концепцията да започне изцяло амбулаторно лечение на пациенти с коронавирус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още